Le Web3: enkele gedachten

Nu ik hier op mijn hotelkamer aan een lekker pilsje zit, laat ik even mijn gedachten gaan over dit congres.

Accomodatie:
De accomodatie is mooi. Groot opgezet met 2 verdiepingen (boven zelfs een compleet oerwoud). De stoeltjes waar we opzitten zijn veel te krap. Franse maat zei een fransman naast me. Jammer want typen wordt erg lastig als je aan beide kanten ingesloten zit. Dit zijn duidelijk geen ‘bloggersstoelen’ 🙂
In de ochtend was het niet te harden van de warmte en ‘s middags had iemand de aanknop van de airco gevonden. Een tochtige koude bries ging door de zaal. Tja blijft lastig om zo’n enorme hal met al die verlichting en pc’s van een goed klimaat te voorzien.
Een aanfluiting is het natuurlijk als je eigenlijk de hele dag niet het internet op kunt. Frustrerend. En dat kreeg Loic ook te horen toen hij vroeg waar al die foto’s nu bleven in Flickr……ja moet je ze wel kunnen uploaden.


Opzet congres
Veel sprekers draven op. Veel zijn dezelfde als vorig jaar. De tijd die ze krijgen is wat krap. Meestal is dat 20 minuten. Een aantal sessies is in de vorm van een soort paneldiscussie. Leuk, maar meer vuurwerl zou het nog interessanter maken.
Het congres begint meer en meer te lijken op een standaard congres. Grote reclameborden, veel eenrichtingsverkeer, standjes, een tas met spiegeltjes en kralen, veel schijnwerpers en video met harde intromuziek en mooie dames die badges uitdelen. Nee geen user generated content. Geen kleinschaligheid en interactie. En als de panels dan over de hoofden van het publiek heen praten dan lijkt het teveel op een normaal congres.
Er was dit jaar ook geen backchannel waarop je mee kon discussieren. Daardoor was de interactie ook minder. Je kon wel via sms op bepaalde vragen antwoord geven, maar daar werd weinig gebruik van gemaakt.
Gelukkig was het eten en drinken dit jaar veel beter en goed verzorgd,.


Publiek


Er is ook duidelijk een ander publiek. Ik hoorde iemand zeggen: ‘de pakken zijn gekomen’. Dat zegt denk ik genoeg. Dus meer marketingmensen denk ik. Ook meer open source/wiki mensen. Ik vind het jammer dat het informele er een beetje af is. Het was eerst toch ook meer een soort geek-feestje

Inhoud
Het valt me op dat als je door middel van communities zelf het nieuws goed volgt, je eigenlijk weinig nieuws hoort. Ik denk dat daardoor dergelijke conferenties anders zullen moeten gaan worden.
De gesprekken tijdens de koffie e.d. zijn eigenlijk nog het leukst.
Morgen meer.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

6 Comments

 1. Fred Zelders

  Hans,
  Ik plaatste eerder ook al op Marketingfacts een opmerking waarin ik verwijs naar mijn post van december 2005 (ter gelegenheid van Les Blogs2.0).
  Ik citeer me zelf hier dan ook maar even: “Hmmmm, toch nog maar eens een keer deze overdenksels opnieuw lezen? …”
  Volgend jaar een Unconference?

  Antwoord
 2. Dick Bruinsma

  Wat me dit jaar opvalt heeft te maken met het halfslachtige dat jij ook lijkt te signaleren. Het is aan de ene kant geen bloggers conferentie meer maar de doelgroep is nog wel de bloging community. De titel leweb3 heeft een web2.0 geurtje. Ben vorig jaar naar web2 geweest en krijg het gevoel dat Leweb iets meer naar die kant wil. Web2.0 veel meer een VC bijeenkomst . Meer aplicaties en minder content. De sprekers hier in parijs zijn echter vanuit een bloggerperspectief gekozen. Om mensen hier bijvoorbeeld de conclusie te horen uiten dat TV dood gaat, lijkt een beetje op het vinden van een zelf verstopt paasei.

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  @fred: helemaal mee eens. Loic noemde het vanochtend zelfs een unconference…..moet niet gekker worden.
  @dick: ja inderdaad het is vanalles was en dan wordt het dus niks. Zie ook mijn nieuwe posting. Nee het is duidelijk geen bloggersconferentie meer.

  Antwoord
 4. Hans Mestrum

  @fred: helemaal mee eens. Loic noemde het vanochtend zelfs een unconference…..moet niet gekker worden.
  @dick: ja inderdaad het is vanalles was en dan wordt het dus niks. Zie ook mijn nieuwe posting. Nee het is duidelijk geen bloggersconferentie meer.

  Antwoord
 5. Fred Zelders

  Jammer! Maar … dat betekent dat er ruimte komt voor een Europese BloggerCon (en dat is per definitie een Unconference). Ik ben benieuwd wie het op pakt.

  Antwoord
 6. Dick Bruinsma

  Het zou een soort kruising tussen een conferentie, een flashmob en een ouderwetse IRC IRL meeting en het hackersfeest in de flevopolder worden. Ik denk persoonlijk dat er aan de andere kant ook best plaats is voor een europese web2.0 conferentie of een soort SuperNova Europe

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This