Select Page

Je sporen achterlaten in Plazer en Jaiku

In vervolg op het vorige bericht met de presentatie van Ton Zijlstra over het delen van informatie heb ik mijn Jaiku eens verder aangekleed. Jaiku en Plazer zijn een online tools waarmee je je online presence kunt regelen, zodat anderen je kunnen volgen. Ton Zijlstra heeft enkele dagen geleden een mooie uitleg van gegeven en mij in Parijs via Skype Jaiku uitgelegd. Met Plazer kun je Plazes aangeven, plekken dus. Die plek wordt dan zichtbaar gemaakt op een kaart. Je ziet die aan de rechterkant. Zo weten mensen dus waar je je bevindt. Je kunt nieuwe plaatsen toevoegen en zien wie nog meer op die plaats is of in de buurt. Zo zag ik deze week in Parijs wie allemaal nog meer Plazer gebruiken en in de zaal waren. Je kunt zo dus je contacten leggen. Je moet wel een programmaatje downloaden en installeren op je pc of notebook dat contact legt met Plazer en kijkt of het die plek kent. Ook kan ik via sms een plek aangeven of contacten zoeken.
Met Jaiku kun je feeds toevoegen, contacten en via internet of sms de wereld vertellen waar je bent of wat je aan het doen bent. Je ziet dat onder mijn foto staan. De losse opmerkingen etc. in die ‘stroom’ maken weer een context waar anderen wat mee kunnen. Je kunt dus zien waar ik ben, wat ik aan het doen ben en of ik online ben (Skype button). Daarmee kun je dus nog beter bepalen of het zin heeft contact met me te zoeken of even langs te wippen als ik in de buurt ben.
Daarnaast is het zo dat je met dit soort tootjes onderweg met je contacten via internet kunt communiceren. Zo raak je dus steeds minder disconnected als je onderweg bent.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

5 Comments

 1. WoWTer

  Een beetje tijdschrijven 2.0 dus?
  Denk niet dat dat het gaat halen.

  Antwoord
 2. Fred Zelders

  Hans,
  Ik vrees dat veel mensen zich dit niet beseffen, maar dergelijke verhalen/ontwikkelingen zijn nou de dingen die voor velen de ontwikkelingen op het web zo beangstigend maken.
  (“Ze gaan al zo snel zodat het nauwelijks bij te houden is, maar ze gaan ook steeds meer -gewild en ongewild- ons leven beheersen of we het nu willen of niet.”)
  Ik hoop daarom vurig dat overal waar er over geschreven wordt heel goed benadrukt wordt dat dergelijke online presence ALLEEN KAN als je dat zelf wilt (dus als je het zelf ‘aan zet’).
  Vraagje: Wordt de mogelijkheid geboden je presence-sporen volledig te wissen?
  Ik denk dat ik het antwoord al weet!

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  @WoWter: thx voor je reactie. Met tijdschrijven heeft het niets te maken. Je vult alleen maar in wat jij interessant vindt in jouw context voor je netwerk.
  @fred: deleten van de sporen is geen problemen. Er zit bij elk spoor een delete-knop. Je opmerking mbt ‘het aanzetten’ snijdt hout. Waarvan acte 😉
  Maar volgens mij zijn we vaker in de lucht zonder dat we ons dat beseffen. De telefoon laten we volgens mij ook gewoon aangesloten en we vinden dat al niet meer eng. En je adres is volgens mij ook altijd ‘verbonden’ met je fysieke lokatie. We plakken foto’s in, zetten muziek op cd’s of mp3 spelers, maken plakboeken etc. Maar ik snap je punt.

  Antwoord
 4. Ton Zijlstra

  @Fred, inderdaad het verschil met Big Brother is dat Big Brother na gaat waar je bent, en je met Plazes zelf midden op het plein gaat staan en hard roept “ik ben hier”.
  Dat betekent dat je zelf heel bewust moet kiezen wanneer je iets wel of niet aanzet (ik heb Plazes niet altijd aan bijvoorbeeld, en deel dan mijn locatie niet).
  Dat betekent ook dat je heel bewust moet zijn in welke sporen je nalaat. Wat zet je wel en niet in je Jaiku stream? Dat moeten we met z’n allen nog leren denk ik. Tegelijkertijd laten we al veel meer sporen na dan we denken zoals Hans schetst. We zien het niet meer omdat we geleerd hebben dat het weinig tot geen nadelige gevolgen voor ons heeft.
  Een belangrijk punt met deze diensten is dat het nog vaak te veel alles of niets is. Dus of je deels alles met iedereen, of je deelt niets met niemand. Jaiku, Plazes en Flickr bijv. laten je al wel enige gradatie kiezen (publiek of alleen voor contacten) maar dat is mij nog niet fijnmazig genoeg.
  De sociale afstand die je hebt tot mensen, en wat je ze dus wel of niet wilt laten zien, is sterk context afhankelijk. Ik deel sommige dingen wel met contact X, andere dingen weer niet. Die context moet op een of andere manier een rol gaan spelen in de zichtbaarheid van on-line sporen: hoe korter de sociale afstand hoe fijnkorreliger de sporen.
  Maar dat is zo makkelijk nog niet om in een dienst onder te brengen zonder vast te zitten aan buitensporige cognitieve overhead om op voorhand te beslissen wie wat mag zien.

  Antwoord
 5. Hans on Experience

  Twittering: microbloggen

  Ik kon niet meer achterblijven bij al het getweed en getwitter. Daarom ben ik ook gaan Twitteren. Ja wat is het nu eigenlijk? Ze noemen het microbloggen. Een constante stroom van kleine dingetjes die je aan anderen wilt toevertrouwen. Dat kan via je gs…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This