Pratijkvoorbeelden van nieuwe meda in het onderwijs
Via het online archief in del.icio.us van een vriendin van me kwam ik prachtige voorbeelden tegen hoe je nieuwe media in het onderwijs kunt inzetten. Apple heeft daar namelijk veel informatie over beschikbaar gesteld. Je vindt complete lessencycli voor taalbeheersing, muziek, aardrijkskunde, geschiedenis, kunstzinnige vorming en beroepsoriëntatie. De werkwijze wordt helder uitgelegd en de mp3’s die de leerlingen gemaakt hebben staan ook online. Prachtig om te zien dat leerlingen op lokatie met foto’s, audio en video aan de slag gaan en dat verwerken tot audiovisuele presentaties, virtuele rondwandelingen en dergelijke. Ze gebruiken daarvoor Audacity en natuurlijk iPods e.d. 

Kloof tussen generaries
Dat is pas modern onderwijs. Ik ga voor mijn lessen aan het Orion College hier eens goed naar kijken. Natuurlijk kunnen we dit soort ideeën perfect doortrekken naar andere situaties. Daarbij kun je denken aan trainingen, presentaties en workshops. Dan verandert een droge theorieles in een onderwijsexperience. Maar goed, we moeten dan wel leraren en trainers hebben die dit aan kunnen en durven. En tja, dat is nog een hobbel. Gisteren stond in het Brabants Dagblad nog te lezen dat de kloof tussen de leerlingen en de leraren op het gebied van kennis over digitale middelen steeds groter wordt. Dus dat wordt nog lastig.

De les begint: mobieltjes aan
Piet Kommers gaf al eens een oratie over hoe het anders kan. Hij is voorstander van netwerk-leren en van instructie naar constructie. En als je zijn oratie zo leest, pwew, dat wordt mooi. Maar er is nog een hele weg te gaan. Misschien lost de volgende generatie dat zelf wel op. Immers de media multitasking kids van nu, zijn de docenten van morgen. En daarom zullen we een nieuw leren gaan krijgen.

Voorbeelden?
Ken jij nog voorbeelden uit het onderwijs waar ze nieuwe media inzetten of heb je ideeën hoe dat zou kunnen? Laat het hieronder weten. 

Externe link: iPod in het onderwijs