Mooie voorbeelden van nieuwe media in het onderwijs

Pratijkvoorbeelden van nieuwe meda in het onderwijs
Via het online archief in del.icio.us van een vriendin van me kwam ik prachtige voorbeelden tegen hoe je nieuwe media in het onderwijs kunt inzetten. Apple heeft daar namelijk veel informatie over beschikbaar gesteld. Je vindt complete lessencycli voor taalbeheersing, muziek, aardrijkskunde, geschiedenis, kunstzinnige vorming en beroepsoriëntatie. De werkwijze wordt helder uitgelegd en de mp3’s die de leerlingen gemaakt hebben staan ook online. Prachtig om te zien dat leerlingen op lokatie met foto’s, audio en video aan de slag gaan en dat verwerken tot audiovisuele presentaties, virtuele rondwandelingen en dergelijke. Ze gebruiken daarvoor Audacity en natuurlijk iPods e.d. 

Kloof tussen generaries
Dat is pas modern onderwijs. Ik ga voor mijn lessen aan het Orion College hier eens goed naar kijken. Natuurlijk kunnen we dit soort ideeën perfect doortrekken naar andere situaties. Daarbij kun je denken aan trainingen, presentaties en workshops. Dan verandert een droge theorieles in een onderwijsexperience. Maar goed, we moeten dan wel leraren en trainers hebben die dit aan kunnen en durven. En tja, dat is nog een hobbel. Gisteren stond in het Brabants Dagblad nog te lezen dat de kloof tussen de leerlingen en de leraren op het gebied van kennis over digitale middelen steeds groter wordt. Dus dat wordt nog lastig.

De les begint: mobieltjes aan
Piet Kommers gaf al eens een oratie over hoe het anders kan. Hij is voorstander van netwerk-leren en van instructie naar constructie. En als je zijn oratie zo leest, pwew, dat wordt mooi. Maar er is nog een hele weg te gaan. Misschien lost de volgende generatie dat zelf wel op. Immers de media multitasking kids van nu, zijn de docenten van morgen. En daarom zullen we een nieuw leren gaan krijgen.

Voorbeelden?
Ken jij nog voorbeelden uit het onderwijs waar ze nieuwe media inzetten of heb je ideeën hoe dat zou kunnen? Laat het hieronder weten. 

Externe link: iPod in het onderwijs

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

11 Comments

 1. Willem Karssenberg

  Jammer dat er nog nauwelijks op je oproep gereageerd is. Misschien ook omdat je het begrip “nieuwe media” niet gedefinieerd hebt? Het medium geluidsdrager is niet nieuw. Al heel lang werd/wordt er gewerkt met cassetterecorders en cassettebandjes. Nu is daar een MP3 speler/iPod voor in de plaats gekomen. Volgens mij is het wel heel erg leerkracht afhankelijk of met andere media gewerkt wordt, alhoewel er natuurlijk methodes zijn waar videobanden en cd’s worden megeleverd. Voorbeelden van nieuw vind ik zelf het gebruik van een PDA in combinatie met GPS door bijv. de Anna van Burenschool in Enschede. Een vloerkleed met schakelaars waarmee je een computerspel met je voeten kunt bedienen terwijl het (reken)spel via de beamer wordt getoond, gezien bij ‘t Vrieske Honk in Vriescheloo. En zo zullen er toch meer voorbeelden te noemen zijn?

  Antwoord
 2. Jeroen v B

  Misschien dat je iets kunt met de De cursus literatuur zoeken van de Fontys Mediatheek Eindhoven TF. Hoewel het uiteindelijk gewoon een off-line cursus is die gedigitaliseerd, een klein beetje aangepast en in een wiki pagina geplaatst is.
  Ik weet ook niet of je het gebruik van een wiki als elo ook als nieuwe media ziet of niet.
  Ik heb ook wel eens een op scholen spreekwoorden hints gespeeld mbv de webcam optie in MSN. Of misschien zang(les) mbv een karaoke programma en een beamer. Maar weer vraag ik me af of dit echt wel gebruik maken is van nieuwe media? Het is hetzelfde doen wat al eerder gedaan werd, maar dan met een digitaal sausje er overheen gegoten.
  Als je meerdere voorbeelden wilt hebben, denk ik overigens ook dat je zelf iets meer reclame moet maken voor deze weblogpost. Plaats b.v. eens een berichtje op het het Paboforum of op de Scholenlijst of op een aantal weblogs die het onderwijs als onderwerp hebben. Ik denk dat de kans dat je dan meer reacties krijgt een stuk groter zal zijn dan nu het geval is. Zelf heb ik het bericht ook weer via via moeten vinden.

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  Hallo Jeroen, fijn dat je reageert! En goed dat je me via via gevonden hebt. Dat is volgens mij ook de bedoeling 😉
  Bedankt voor je voorbeelden. Het effect van deze posting is wel dat ik hem op een aantal (onderwijs)weblogs terug zag komen. Het is alleen inderdaad zo dat er maar een klein groepje reageert (de 1% regel zoals je die zelf bij Willem noemt).

  Antwoord
 4. geschiedenisleraar

  Geen voorbeelden, wel praktische belemmeringen. De ELO-omgeving die wij gebruiken (WebCT Vista 4.0) blijkt geen Windows Media Player bestanden af te kunnen spelen (omdat WMP met een afgeschermde database moet communiceren) en ons netwerk zit dicht voor streaming realplayer bestanden omdat lokale applicaties anders niet werken.
  Dus ik kan m’n digitale leeromgeving wel vol zetten met multimediabestanden maar als het toch niet werkt …..(zo heb ik een heel pak aan “historische” mp3’s verzameld met de historische context daarbij, zoals BAP’s “kristallnaach”, Boney M “Rasputin”, U2 “Bloody Sunday” etc etc) en ook links naar schoolbank.tv werken dus niet (op notabene een onderwijsinstelling!)

  Antwoord
 5. Hans on Experience

  Flickr fotoshow op je blog!

  Kijk via de geschiedenisleraar die hier op mijn blog een reactie gaf, kwam ik een mooie toepassing tegen om je Flickr fotoshow op je blog te laten zien. Heel heel handig. Was ik al een tijdje naar op zoek. En hier istie dan.Overigens komt het via Elke …

  Antwoord
 6. Hans Mestrum

  @geschiendenisleraar: bedankt voor je reactie. Heel herkenbaar. Maar o zo jammer. Ik merk dat zelf ook vaak. Bedrijven en instellingen hebben hun netwerk nog niet open staan voor de buitenwereld. Alsof we op een eiland zitten….
  Maar dat is een kwestie van tijd (en bandbreedte).

  Antwoord
 7. Elke

  Voorbeelden van gebruik van nieuwe media heb ik niet. Wel vind ik een iPod soms heel handig in de klas.
  Bij een voorbeeldrondleiding voor open monumentendag hadden 2 leerlingen camera’s en 1 leerling bediende de iPod met microfoontje. Samen konden we achteraf nog een heleboel terughoren en -zien. Het hielp bij het leren van feiten en het maken van een geheugensteun-plattegrond.
  Onze groep 8 heeft veel complimenten gekregen voor de rondleiding die ze verzorgden op monumentendag zelf. Maar, zoals Willem al zegt: het had ook gekund met een cassettebandje.

  Antwoord
 8. Hans Mestrum

  Wow Elke, dat is een mooi voorbeeld. En geweldig dat de leerlingen dit gedaan hebben. Dat zijn precies de voorbeelden die ik bedoel.
  Bedankt!
  Misschien is het leuk als ik eens een video opneem hoe leerlingen dat doen en dat hier dan neer zetten. Wat vind je?

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This