Het verschil tussen vinken en vonken

Ik ben het interessante boekje Schitterend Organiseren aan het lezen dat ik bij het gelijknamige congres kreeg. Een pareltje van nieuw denken over organisaties of liever mensen in organisaties. Want mensen maken die organisaties en niet andersom. Het beschrijft heel mooi de onderstroom waarin het gaat om anders met elkaar en de natuur om gaan. Waarbij het niet alleen gaat om winst, maar ook om waarden. Het boekje geeft vind ik antwoord op de vraag: ja maar hoe moet dat dan? Praktische voorbeelden, interessante visies en heldere ideeën. Je moet natuurlijk wel oog hebben voor die onderstroom. Die uitgaat van hoop in plaats van angst. Persoonlijk leiderschap in plaats van gejammer dat je toch geen invloed hebt. Het is een mooie concretisering van Klaar om te wenden? Daar vroegen we ons af hoe het anders kan. En dit boekje zet je aan tot nadenken. Nee, geen invullijsten of routekaarten. Maar een holistische kijk op de mens als mens, op gelijkelijke aansturing op People, Planet en Profit. Dit boek schetst een positief beeld van de toekomst en is een bron van inspiratie en reflectie voor kritische mensen die geloven in een andere manier van organiseren: organiseren vanuit de mens. We worden uitgenodigd om mee te denken. We worden wakker geschud om ons weer te verwonderen en ons niet neer te leggen bij de gedachte ‘zo gaat dat hier nu eenmaal’. ‘Schitterend Organiseren’ laat mensen en organisaties gebruik maken van hun talenten en drijfveren en brengt zingeving terug in het werk. Zo ontstaat er energie waardoor we met een vanzelfsprekende lichtheid prachtige resultaten bereiken. Dát is vonken. En dat is wat anders dan onze huidige manier van organiseren. Namelijk het afvinken van lijstjes van dingen die we moeten doen van het management, het systeem, de procedures, de workflow, van de overheid, het regelsysteem etc. Dat zijn vinken.
Ik heb de ‘vinken en vonken’ van het overzicht in dit boekje even in een MindMap gezet. Als je op het plaatje klikt krijg je een grotere versie.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. Fred Zelders

  Hans, mag ik het boekje – als je het uit hebt- van je lenen?
  Klinkt uitermate boeiend!

  Antwoord
 2. Hans Mestrum

  Geen probleem fred.
  Het is in dit verband ook goed om de samenvatting van prof. Wessel Ganzevoort te lezen en de video van De Keuze waarin een aantal mensen die meegewerkt hebben aan het boek met elkaar over een aantal relevante onderwerpen in dit verband praten.

  Antwoord
 3. Hans on Experience

  Schitterend Organiseren: vernieuwde website met blogs

  Wie hier vaker komt weet dat ik wel eens wat over Schitterend Organiseren heb geschreven. Over het congres, het boek, de sprekers, over vinken en vonken etc. Ik heb video’s van het congres gemaakt, podcasts en foto’s. En daarom is het lo…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This