Select Page

Ervin Laszlo in Amsterdam over het Chaospunt

Ervin Laszlo was vorige week in Nederland. Ik was daar bij. Alhoewel zijn verhaal veel overeenkomst had met zijn presentatie tijdens het congres Klaar om te wenden (video en samenvatting) was het weer een bijzondere ervaring hem te horen spreken. Waarom? Vooral om dat hij in staat is om je het geheel te laten overzien. Niet vanuit een doemdenkerig oogpunt of standpunt, maar vanuit de realiteit. Daarbij kan hij als geen ander een complexe en abstracte theorie koppelen aan de ontwikkelen van vandaag en morgen.
Op deze avond ging hij vooral in op het Chaospunt, waarover ook zijn nieuwe boek gaat. Daarin staat voorin het volgende te lezen wat een prima samenvatting is van het Chaospunt.

Wat is het Chaospunt?

Lees hieronder verder.


“In de moderne systeemtheorie bepaalt de chaos de toestand van het systeem waarin stabiele cycli en processen plaatsmaken voor complexe, schijnbare ordeloze gedagingen, gestuurd door zgn, vreemde of chaotische attractors. In deze toestand reageert het systeem zelfs op zeer gering of zelfs onredelijke minieme fluctuaties.
Een chaosvenster of besllissingenvenster is eeen voorbijgaande periode in de evolutie van een systeem waarin iedere invloed of prikkel van buitenaf, hoe gering ook, tot dusdanige proporties kan worden opgeblazen, dat bestaande tendensen erdoor worden veranderd en er nieuwe tendensen en processen ontstaan.
Het chaospunt is de cruciale toestand in de evolutie van een systeem waarop  tendensen die tot de huidige toestand van het systeem hebben geleid ineenstorten en het systeem niet meer kan terugkeren tot zijn vroegere toestand en gedragsmodi, maar onomkeerbaar wordt gelanceerd langs een nieuw traject, dat of tot zijn ineenstorting leidt, of tot een doorbraak naar een nieuwe structuur en modus operandi.”

Laszlo beschrijft tijdens zijn presentatie dat we een chaos-punt naderen. Het betekent dus dat door elke actie van onszelf (hoe klein ook) we invloed hebben op een volgende fase. Een fase die leidt tot afbraak of tot doorbraak naar een totaal nieuwe wijze van functioneren. Door onze actie en intiatief kunnen we het komende chaospunt om laten slaan richting vrede, opbouw en duurzaamheid.

En als je je antennes goed richt, dan voel je die turbulentie, het naderen van het punt waarop het systeem zal omslaan. Daarbij is het van belang te onderkennen dat dat kantelpunt niet nog honderden jaren zal duren, maar de komende 5 a 10 jaar plaats zal vinden. Ofwel we moeten nu werken aan mondiale vernieuwing. En als je mijn weblog regelmatig leest, dan zie je allerlei kleine kantelpunten die bij zullen dragen aan die vernieuwing. Daarbij doel ik op het veranderende leiderschap, de mens centraal stellen, toename van upstream denken en handelen, het gaan van push naar pull in zowel het verkoop- als marketingproces, de aandacht voor zingeving, de vele voorbeelden van experience economy en transformatie economy, de web 2.0 instrumenten om al deze initiatieven vorm te kunnen geven, het tijdperk van communicatieve zelfsturing, de aandacht voor een wending  etc.

Zie jij ook ontwikkelingen die voorbeelden zijn van ons besef dat het anders moet? Schroom niet om ze hieronder toe te voegen en toe te lichten.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

2 Comments

 1. Hans on Experience

  Phew: Alex Steffen, author of Worldchanging op Le Web3

  Alex Steffen van Worldchanging.com: wie is hij en wat doet ie?Tjee, na Hans Rosling (bekijk de prachtige video) heeft de organisatie van Le Web 3 ook Alex Steffen vast weten te leggen. Hij is schrijver van het boek Worldchanging: A Users Guide fo…

  Antwoord
 2. Hans on Experience

  Ervin Laszlo over Het Chaospunt (audio)

  De laatste tijd wordt er veel gezocht in Google op Ervin Laszlo en zijn boek/visie Het Chaospunt. Opvallend veel. Kijk maar eens in mijn hittail hiernaast van de zoekopdrachten naar de zoektermen laszlo, ervin laszlo, chaospunt e.d. Dit feno…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This