Select Page

Perl, crontab, putty,chmod

AWSTATS
Tja tot gisteravond zou ik gevraagd hebben of je uit een ander land komt, want die termen zeiden me niks. Totdat ik gisteravond aan de slag ging om AWSTATS te installeren op mijn Dreamhost serverdomein. Tot nu toe had ik de statistieken van Analog. En op zich is daar niks mis mee, maar ik vond het niet uitgebreid genoeg. Van een aantal zaken krijg je maar een kort overzichtje en de rest zie je niet. Ik had al vaker gezien en gelezen dat Awstats een dijk van een statistiekprogramma is, maar ik zag op tegen de installatie. Dan moet je met Unix commando’s en zo aan de slag. Toch maar gedaan dus gisteren.

Installatie
En ik moet zeggen, dat viel best mee. In de Dreamhost wiki staat het installatieproces prima beschreven. Na het downloaden van Awstats (ik heb 6.5 maar even voor de zekerheid gedaan) en het downloaden van Putty voor Shell access kon ik aan de slag. Ik moest eerst wat keys e.d. aanmaken voor Putty om te kunnen werken. Dat staat hier beschreven. Het was wel even wennen, weer code intikken achter een prompt. Elk tikfoutje wordt gelijk afgestraft. Na alles uitgepakt te hebben, verplaatst en de juiste rechten  had toegekend (jawel allemaal met unix commando’s in Putty) moest ik mer Perl aan de slag.

Crontab
Awstats werkt met Perl commando’s en dat was ook weer iets nieuws voor me. Vele tikfouten verder had ik het juiste commando en werd het script keurig uitgevoerd en mijn statistiekenpagina gevuld. Ha, leuk is dat als je ineens een scherm krijgt met prachtige grafieken en heel veel data.
Nu moest dit proces natuurlijk automatisch gebeuren. Daarvoor moest ik een Crontab aanmaken met de code van dat script er in. Wow man. Spannend allemaal. Maar het kwam goed. Ik heb nu dus een job draaien die elk kwartier mijn statistieken automatisch bijwerkt.

Conclusie
Ik ben dik tevreden met a. het resultaat en b. met het feit dat ik dit zelf gedaan heb. Het blijkt dus dat zelfs een a-technisch iemand als ik zoiets kan aanpakken.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

3 Comments

 1. Lykle

  Misschien ook leuk om Google Analytics eens uit te proberen. De installatie daarvan is echt supersimpel en je krijgt een ongelofelijke bult statistieken die je op verschillende manieren kunt bekijken, combineren en exporteren…

  Antwoord
 2. Hans Mestrum

  Ha Lykle, dat gebruik ik al. Net als sitemeter en statcounter. Inderdaad een prachtige tool. Ik ga de data van beiden eens vergelijken. Kijken of het een beetje vergelijkbaar is. Ik heb het idee dat awstats betrouwbaarder is omdat dat op de server draait, terwijl Google Analytics in je blog als code is opgenomen. Maar dat kan ik mis hebben.

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  Lykle nog even terugkomend op Google Analytics en Awstats: ik zie dat awstats keurig ook laat zien hoe vaak een file is gedownload, zoals mp3’s of wmv’s. Ook zie ik hoe vaak welke bots langskomen en hoeveel mb’s ze wegslurpen. Dus dat zijn wel handige dingen.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This