Select Page

ViNT symposium: een korte terugblik

Ik was afgelopen dinsdag op het symposium van ViNT. Ik kijk daar altijd naar uit. En ook deze keer beloofde het programma met als thema: Is de wereld werkelijk plat? interessant te zijn. De entourage van de Beurs van Berlaghe is natuurlijk geweldig, de organisatie was perfect en de zaal zat nagenoeg vol. Kortom: daarover niets dan lof. Maar toch miste ik iets. Ik vond het allemaal zo technisch, zo modellerig (is dat een woord?). Veel schema’s, modellen. Alsof we het allemaal kunnen zien aankomen, regisseren en dergelijke. Ik miste de mens in het verhaal. Ja John Gray was eigenlijk nog het meest aansprekend (alhoewel vrij pessimistisch). Hij gaf in ieder geval aan dat we globalisering echt niet kunnen regisseren vanwege de grote krachtenstromen die er zijn. Maarten van Rossem (beluister zijn verhaal in mijn podcast) had het daar ook over en over een open eind. Gelukkig dat Maarten de zaak relativeerde en het doemdenken wat naar de achtergrond schoof en alles in het bredere perspectief van de tijd zette.
John Gray zei ook dat er vooral culturele en religieuze aspecten aan globalisering zijn en dat energie– en milieukwesties van enorm belang gaan zijn in het geheel van globalisering. Hij probeerde toch wat samenhang aan te brengen, zonder mooie plaatjes van modellen en dergelijke. 
Ik heb de laatste twee presentaties niet mee gemaakt (van de Bruyn en Tas) dus daar kan ik niets over zeggen. Rutger van Waveren  heeft trouwens op de blog van Magnus een prima verslag staan. En als ik dat zo lees dan komt hij tot dezelfde conclusie als hij zegt:

“Het begrip globalisering kwam helaas te vaak naar voren als het uitbesteden van werk naar India en China. Het was geen holistische kijk op de hele wereld, maar een economische blik op de geïndustrialiseerde wereld. Goed dat John Gray was uitgenodigd; globalisering is misschien wel een race to the top, maar ten koste van wat?”

Ik zal nog een aparte posting maken van de presentatie van John Gray omdat ik daar ook audio van heb, die ik van de organisatie mag publiceren (Menno bedankt!). Er zijn namelijk geen sheets van. Die gebruikte hij niet.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

2 Comments

 1. Hans on Experience

  John Gray’s presentatie over globalisering tijdens ViNT symposium

  Zoals in de vorige posting aangekondigd, zet ik hier even de audio van de presentatie van John Gray neer die hij hield tijdens het ViNT symposium. Hij laat ons zien dat we niet alleen moeten kijken naar de technische aspecten van globalisering, maar vo…

  Antwoord
 2. Hans on Experience

  John Gray’s presentatie over globalisering tijdens ViNT symposium

  Zoals in de vorige posting aangekondigd, zet ik hier even de audio van de presentatie van John Gray neer die hij hield tijdens het ViNT symposium. Hij laat ons zien dat we niet alleen moeten kijken naar de technische aspecten van globalisering, maar vo…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This