Kinderen leren je te wenden: wendingsinzicht 1 bepaal niet voor kinderen waar ze zich het fijnste voelen.

Anneke Langenhuijzen stuurde me het aardige emailtje en ik schreef toen al dat ze misschien iets zou gaan schrijven over haar wending. Welnu, dat heeft ze gedaan. En hoe! Ze stuurde me gisteren een prachtig tekst met haar ervaringen en maar liefst 5 wendingsinzichten. Ik zal ze hier 1 voor 1 de revue laten passeren de komende dagen.

Het is voor de bezoekers van deze weblog niets nieuws wanneer ik zeg dat de heersende paradigma’s wereldwijd en vooral in Nederland in een razend tempo aan het veranderen zijn. Velen van ons staan aan de vooravond van een wending: oude manieren van doen blijken geen vruchten meer af te werpen, maar de nieuwe wegen zijn nog niet altijd gemanifesteerd. Het lijkt dan alsof we ons in een vacuüm, in een niemandsland, bevinden. Dat hoort er allemaal bij. We kunnen elkaar helpen door het collectief bewustzijn te verhogen, door de handen ineen te slaan. Maar hoe? Ieder op zijn eigen manier! Welke manier? De manier die jou het dichtst bij je passie staat!

Afgelopen vrijdag ging 2B Kind van start met de eerste yogales. Ik heb dit initiatief genomen om mensen een veilige omgeving te bieden waarin ze zichzelf mogen zijn. Een omgeving waarin ze kunnen ontdekken wie ze zijn (zowel de sterke punten als de schaduwkanten) en wie ze wíllen zijn. Is het dan niet prachtig om die gelegenheid te bieden aan kinderen: mensen die nog hun hele toekomst voor zich hebben liggen? We kunnen niet vroeg genoeg beginnen!

In het wendingsproces lijken vele kip-of-ei-vragen verstopt te zitten: hoe zit het bijvoorbeeld met de dynamiek en richting van deze wendingsprocessen? Kiezen we voor een top-down of bottom up aanpak, voor spontane vormen of georganiseerde vormen? Gaan we met een vooropgezet plan aan de slag of laten we alles los? Maar door je ‘denken’ eens even te parkeren en plaats te maken voor ‘doen’ en gewoon ‘zijn’ (met de nadruk op ‘zijn’ in plaats van ‘gewoon’), komen de antwoorden vanzelf.

Enfin, tijdens de kinderyogales kreeg ik direct een antwoord op deze vragen die me reeds slapeloze nachten hadden bezorgd. Het blijkt zo simpel. Kinderen komen bij 2B Kind om kind te mogen zijn. Om u een voorbeeld te geven: we hadden een prachtig gebouw met een flinke lap grond eromheen tot onze beschikking. De kinderen mochten gaan kijken waar ze zich het fijnste voelden en kozen verbazingwekkend genoeg het kleinste, donkerste lokaaltje. Ze vonden het knus en gezellig daar. Wendingsinzicht nummer 1: bepaal niet voor kinderen waar ze zich het fijnste voelen.

Technorati tags:

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

1 Comment

  1. Hans on Experience

    Kinderen leren je te wenden: wendingsinzicht 2 ga er niet automatisch vanuit dat je weet wat er in de belevingswereld van een kind omgaat. Kinderen hebben zoveel meer in de gaten dan wij denken.

    Anneke Langenhuijzen stuurde me een prachtig tekst met haar ervaringen met betrekking tot wenden met daarin maar liefst 5 inzichten. Ik zal ze hier 1 voor 1 de revue laten passeren de komende dagen. De les begon met een kennismakingsspelletje, waarna e…

    Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This