Select Page

Wending? Wat is het nu en wie heeft er voorbeelden van?

Zo, na de verslagen over Klaar om te wenden? op deze weblog is het tijd voor discussie. Ik heb die reeds opgestart door de organisatoren te gaan bevragen in een aantal podcastinterviews. De eerste staat al online met Martien van Steenbergen. Er komen er nog meer. In ieder geval heb ik donderdag een interview met Alain Volz.

Maar wat ik nu eigenlijk graag zou willen weten is het volgende?

Wat versta jij nu onder een wending?
Of zie je nog helemaal geen wending? Vind je het allemaal maar soft gepraat van ‘technocraten en salon-revolutionairen’ zoals Miranda dat schrijft.
Of begrijp je wel wat er bedoeld wordt maar zie je nog weinig voorbeelden?
Misschien heb je juist wel voorbeelden die ons kunnen helpen de wending te duiden.

Kortom: klim in de pen en schrijf een reactie hieronder deze posting (klik op Comments) of stuur me een email.

Even voor mezelf sprekend. Ik voel de beweging, de wending wel. Ik zie ook de middelen die ingezet worden (weblogs, podcasts etc.), maar ik zou zo graag wat meer voorbeelden horen om te begrijpen wat de wending nu betekent voor mensen maar vooral ook voor organisaties.
Ik heb in ieder geval voor mezelf besloten dat mijn bijdrage nu op dit moment kan bestaan uit het faciliteren van mensen die die voorbeelden willen laten zien. Ik bied daarvoor deze weblog aan. En daarnaast wil ik het doorgeven van wat ik bespeur van dit fenomeen. Het gedachtengoed doorgeven. Ja, Miranda, een soort verslag dus .  Maar ik vind dat dat ook moet gebeuren. Bedoeld om mezelf een richting te geven, mijn denkproces te faciliteren, maar ook om anderen deelgenoot te kunnen maken van deze verandering. En tot slot: ik zet dus het middel weblog, podcast) in voor dit proces. Zie dat dus momenteel als mijn bescheiden bijdrage aan het (groter) geheel.
Nu is de beurt aan jullie. Start de conversationstream……

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. Hans on Experience

  Er komen interessante bijdrages aan over de wending!

  Leuk, vanochtend plaatste ik een oproep om te reageren op het fenomeen Wending. Gelijk kreeg ik contact met twee mensen die praktische voorbeelden en hun ervaringen willen doorgeven over het fenomeen wenden. Zo zal Kitty Janssen van Orion College als g…

  Antwoord
 2. koen

  Dag Hans, totaal onverwacht kwam ik op je website uit en ben zoekende. Naar wat je verwacht van en bedoelt met de wending. In het licht van je onder- en bovenstroom denk ik dat die wending wel mee zal vallen. Ik geloof niet (meer) dat technologie een wereld of samenleving structureel zal veranderen. Het creeert mogelijkheden en de meest ingrijpende van alle informatie-lagen die er nu zijn en nog komen is denk ik het globalistische maar daarnaast ook het individualistische als je het afzet tegen de NL-maatschappij van zeg 15 jaar terug. Iemands wereld wordt zijn virtuele wereld. India en China daar zal het ‘echte werk’ plaatsvinden en hier in verstedelijkt West-Europa heb je (creatief) zelfstandig/sturend werk of je mag dienstbaar meehobbelen. En de vrienden en gevoelsgenoten vind je via de kroeg of via de electronische kanalen: twee geheel gescheiden werelden. Met ik denk steeds meer vervreemding. Ik zie bij jou hoop, ik vrees vanuit dat perspectief de wending omdat mensen steeds minder makkelijk elkaars wereld meer zullen kunnen zien/lezen. Wat denk jij? Koen

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  Dag Koen, nee ik geloof ook niet dat technologie de structurele verandering teweeg brengt. Ik zie weblogs e.d. meer als instrumenten van de verandering. Ze passen mooi in wat er gaande is. Mensen krijgen een stem en (en dat is misschien nog belangrijker) willen gehoord worden.
  Ik ben positief omdat we met deze middelen (podcast,weblogs etc.) elkaar juist meer gaan ‘zien’. Ik merk dat bijna dagelijks. Ik ben zichtbaar/transparent door mijn blog en podcast en ontmoet daarna veel mensen live. Warme gesprekken die er toe doen. Geen leutergesprekken maar echte gesprekken. Dat is voor mij ook wending. Door weblogs e.d. bereik je mensen, door gesprekken kunnen mensen elkaar beraken. Ons hart openstellen is moeilijk, we pakken liever een businessplan, een rapport en meppen daarmee in de rondte. Maar je echt open stellen voor de ander (zonder afkeuring) en proberen te leren van die ander is moeilijker geworden. In die onderstroom zit echter voldoende potentie opgesloten om aan te wakkeren, te verbinden en te laten zien. Dat zijn ook de voorbeelden die je nu tegen gaat komen. Die poppen ineens op in de bovenstroom (ons leven van alledag in het systeem). Ja dan is het dus niet gek dat we daar moeite mee hebben. Maar Koen, jij bent al aan het wenden. Jij vraagt je al zaken af, je ziet al veel dingen gebeuren. Dat is wenden. We moeten echter nu proberen om niet af te glijden naar een pessimisme, fatalisme, maar juist proberen een kwantumsprong te maken door onze gezamenlijke intelligentie. Door jouw vragen hier (en die van anderen) komen we juist verder. Dat is beter dan de vragen niet te stellen. Maar het begint bij het openen van jezelf. En dan niet vanuit je ratio (alleen), want dat zal je pessimisme, angst opleveren (luister naar het interview met Lisette Schuitemaker), maar ook je hart te openen, je passie te gaan volgen. Dan gebeuren er mooie en waardevolle dingen. Ik merk dat dagelijks. Ja dus ik ben positief en optimistisch.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This