Klaar om te wenden: Intensieve groei volgens Ervin Laszlo. Een samenvatting.

Ervin LaszloFoto Henk Jan Winkeldermaat

Ervin Laszlo, oprichter van de Club van Boedapest, hield een toespraak tijdens Klaar om te wenden. Een korte samenvatting.

We kunnen het probleem niet oplossen door te blijven denken in het systeem dat het probleem heeft veroorzaakt (Einstein). Normaal gesproken vindt verandering plaats via de weg van geleidelijkheid, via aanpassing. Dat is wel verandering maar je raakt er niet door van streek. Het grootste gedeelte van de veranderingen gaan zo. Maar op het eind van een tijdperk gaat dat anders. Er ontstaat een periode van chaos. Het wordt eerst slechter en slechter. We zitten nu in zo’n periode. Hoe ver moeten het dan verslechteren voordat we door hebben dat er een andere mogelijkheid is. Dat er een andere weg is. Maar om die keuzemogelijkheid te zien moeten we anders leren kijken. Hoe moeten we dat doen? We moeten van een neergaande naar een upgaande spiraal. We moeten starten bij onze eigen persoonlijke waarden en ons eigen persoonlijke geweten. Dan kunnen we een duurzame samenleving gaan creëeren.
We zijn gegroeid van mythos, via logos naar theos via theos en logos en komen terecht bij holos. We gaan ons systeem als geheel gezien. Als samenhangend geheel. Waarin alle onderdelen met elkaar samenhangen. We zullen zeker blijven groeien. Maar we moeten van een extensieve groei (materialisme, rijkdom, verkoop, macht, status, militaire systemen, economische systemen) naar een intensieve groei (relaties, communities, waardenverspreiding, een hoger niveau van waarden, een ander niveau van denken, empowerment, communicatie). Zo kunnen we groeien naar een socio-ecocentrisch framework. Het systeem van extensieve groei is niet langer houdbaar. We willen meer kwaliteit van leven.
Maar wat houdt ons dan tegen? Het oude denken vanuit een bestaand systeem. We denken dat we het daarmee allemaal wel oplossen. Maar denk aan de uitspraak van Einstein, we kunnen het probleem niet oplossen door te blijven denken in het systeem dat het probleem heeft veroorzaakt.
Herman Wijffels noemde het ook wel het denken vanuit de omkeringshypothese. Neem een ander gezichtspunt in (het tegenovergestelde) en bekijk wat er dan kan gebeuren. We moeten koers veranderen. We moeten wenden. In een ander systeem gaan denken. Steeds mensen worden zich daar van bewust.We moeten ons geweten de kans geven te sturen. We hebben altijd een keuze en we moeten ons daar van bewust zijn en er naar handelen. Het in de praktijk brengen en er niet alleen over praten. We moeten de verandering zelf vormgeven in plaats van het ons laten overkomen. Want dan hebben straks geen keus meer. Onze generatie heeft de mogelijkheid te kiezen welke kant we opgroeien.

Technorati tags: ,

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

8 Comments

 1. S'ace

  “We zijn gegroeid van mythos, via logos naar theos en komen terecht bij holos.”
  volgens mij is de volgorde hier wat anders als door laszlo bedoeld:
  theos/mythos – logos -> holos
  de volgorde vd 1e 2 weet ik niet zeker, ik zou denken theos dan mythos dan logos dan NU holos(feer)
  een en ander bij de mens vertaald in een CRYPTO(Sfeer) …
  vandaar tegenwordig veel taalspecialisme, jargon, woordenDOOLhoven waar geen mens, zelfs specialist, nog iets rfedelijks van kan maken … Politici valt uit eindelijk ook niets te verwijten … ze zijn als kinderen lekker aan t spartelen in t badwater van “the winner takes it all”, een vergaan ver-kies-principe dat verborgen zit in een draak ve kiessysteem: one man one vote …
  hmmm
  het moet anders omdat het anders kan … waar de wil er is het anders te doen …
  s’ ace

  Antwoord
 2. Hans Mestrum

  Dag S’Ace: hier zie je de sheet waar ik aan refereer:
  http://www.flickr.com/photos/hans-on-experience/120945683/in/set-72057594095376094/
  Nog een opmerkingen: je hebt over woordendoolhoven. In de reactie van Fred op jouw verhaaltje en eerder van mij maak ik op dat het voor jou ook nog lastig is om onder woorden te brengen wat je bedoelt.
  Fred heeft gisteren ook zoiets gezegd bij het totale verhaal. We moeten concreter worden. Voorbeelden noemen van wat bedoelen.

  Antwoord
 3. Hans on Experience

  Video speech Ervin Laszlo tijdens samenkomst Klaar om te wenden

  Hierbij de video van de speech van Ervin Laszlo op de samenkomst Klaar om te wenden. Er is ook een samenvatting van deze speech of lees de andere postings van Klaar om te wenden. Met dank aan Henk Jan Winkeldermaat. Technorati tags: laszlo, klaar om te…

  Antwoord
 4. s'ace

  beste hans,
  jij meld mij dat het voor mij ook nog lastig is om iets onder woorden te brengen. (iets: wat ik bedoel)
  woorden in de zin context ontledend:
  het is voor mij niet lastig om te duiden wat ik bedoel;
  het is een veelgeprezen kwaliteit van mij.
  dilemma: hoe wordt jij het jezelf gewaar dat dit een kwaliteit van s’ace is?
  Dit dilemma wordt voor mij gewaar als jij je “projecties van jezelf” overdraagt op den ander. Het is een “eigentijds” probleem van hen die in het mediacircuit “verslaggeving bedrijven”. Mag ik dit zo stellen?
  De Sheet waar je aan refereert zegt dat Laszlo als tijdsvolgordelijk neerzet: mythos – theos – logos – holos.
  mijn aanwijzing leidt vervolgens tot de gecorrigeerde zin:
  “We zijn gegroeid van mythos, via theos naar logos en komen terecht bij holos.”
  Aldus communiceren wij “de wending”, en praktiseren wij tegelijkertijd onze taal.
  Als je in mijn eerdere bijdrage iets niet “kunt pakken”, verzoek ik je het mij te duiden … immers dan hebben we “een gesamenlijk balletje” …
  Ik veroorloof mij deze opmerking (als je het mij duldt) omdat ik mij bewust ben van de vermenging van meerdere balletjes op een en hetzelfde veld; er lijken ook meerdere regels te bestaan; en meerdere invalshoeken om de regels te interpreteren; de chaos als zich-zelf refererend kader. (waar leidt dit toe?)
  tot je dienst – in de door jou geregiseerde blog
  s’ace
  en dank je voor de gelegenheid die je me “ook nog” biedt.

  Antwoord
 5. kitty janssen

  Beste lezers,
  Ook wij waren op deze conferentie aanwezig, initiatiefnemers van een nieuwe, door OC&W bekostigde havo, vwo. Niet alleen woorden maar met name daden. Wij starten in augustus met een kleine groep leerlingen;klaar om te wenden en het traditionele leren te verlaten. Wij willen ons initiatief graag onder een breder publiek kenbaar maken zodat meer kinderen het Orion College gaan bemensen.Wie kan ons hierbij verder helpen? Zie ook onze website: http://www.orioncollege.nl
  Kitty Janssen

  Antwoord
 6. Hans Mestrum

  Dag Kitty, dat is een mooi voorbeeld dat je hier noemt! Ik heb jullie website bezocht en ik moet zeggen dat ik daar meer van zou willen weten. Het concept spreekt mij aan. Zoals in mijn email naar jou nodig ik je graag uit om daar meer over te vertellen. Ik bied je daar dit platform voor aan.

  Antwoord
 7. Hans on Experience

  Klaar om te wenden?

  Update 2 april 2006: naar aanleiding van het evenement heb ik diverse postings gemaakt en foto’s. Ze staan op een rijtje met het label (tag) Klaar om te wenden. Door in de vorige zin op dat label te klikken ga je naar het overzicht met alle postings o…

  Antwoord
 8. Hans on Experience

  Ervin Laszlo in Amsterdam over het Chaospunt

  Ervin Laszlo was vorige week in Nederland. Ik was daar bij. Alhoewel zijn verhaal veel overeenkomst had met zijn presentatie tijdens het congres Klaar om te wenden (video en samenvatting) was het weer een bijzondere ervaring hem te horen spreken. …

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This