Klaar om te wenden: Don Beck. Een samenvatting.

Don BeckFoto Henk Jan Winkeldermaat

Don Beck doet een beroep op Nederland om onze verantwoordelijkheid te nemen. We moeten opnieuw bedenken hoe we Nederlander kunnen zijn. In een gepassioneerd betoog laat hij ons kennis maken met onze eigen geschiedenis. Met Abel Tasman, hoe vond hij eigenlijk zijn weg? En hoe vinden we nu onze weg? We moeten ons afvragen waarom we hier zijn? Wie zijn we? Nederlanders? Europeanen? Wereldburgers? Wat leren we onze kinderen? Waar zijn we trots op? Nederland kan gidsland worden. Waarom? Omdat we water hebben. We hebben geleerd dit samenspel met de natuur uit te voeren. Om dit complexe probleem op te lossen met dijken en polders.
Hij gaat in op Spiral Dynamics. Een systeem van waarden hoe mensen naar de wereld kijken. Het is toepasbaar op ieder individu, maar ook op een bedrijf of land of continent. Hij laat ons zien dat Europa verder is in de ontwikkeling naar een ander systeem. Het is een systeem van waarden waarbij elk niveau een complexer systeem van bewustzijn en denken met zich meebrengt. De niveaus worden weergegeven in de vorm van kleuren in een spiraal. Het systeem zit in een cultuur, in de mensen. Hij zegt dat bijna elk conflict te verklaren, ja zelfs te voorspellen is op basis van dit complexe systeem. Hij zegt te verwachten dat in de toekomst wereldleiders naar Den Haag zullen komen om inzicht te krijgen in dit systeem waar de brandhaarden van de wereld zich zullen voor doen en hoe die op te lossen zijn. We kunnen dan laten zien aan de hand van een simulatie hoe een cultuur zich zou kunnen ontwikkelen. Doordat we heel veel informatie via internet kunnen ontsluiten, met elkaar kunnen verbinden, kunnen mappen met het nieuwe systeem.
En dat zal hier in Nederland gebeuren. Wij zijn gewend om in een nieuw systeem te denken. We hebben geleerd dijken te bouwen als een nieuwe systeem tegen het water.
We moeten leren om te denken aan een ander systeem dat het huidige systeem ‘obsolete’ maakt. De problemen van het huidige systeem zijn niet op te lossen met het huidige systeem. Hij refereert hier naar de uitspraak van Einstein die Ervin Laszlo ook aanhaalde.
We moeten gewoon beginnen. Het gaan doen. Niet terugkijken naar de fouten van gisteren, maar gewoon een nieuwe dag beginnen en verder gaan. Die fouten niet meer maken. In Nederland zijn we een nieuw soort ‘dutchness’ uit aan het vinden. We zijn steeds beter in staat complexere vormen van bewustzijn en denken te ontwikkelen. En Nederland zal het gidsland zijn. We moeten ons daar bewust van zijn en onze verantwoordelijkheid nemen. Ik vind dit veel lijken op wat Jeremy Rifkin schrijft in zijn boek: De Europese Droom. Alleen gaat Beck dus nog verder door te stellen dat binnen Europa Nederland voorop loopt in het omgaan met complexe problemen van deze wereld.

Technorati tags: ,

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. Martin Kloos

  Leuk verhaal om te lezen. Had ook tijdens colleges aan de UvA wel eens het idee gekregen dat Don Beck het wel aardig op had met Nederland. Wel grappig dat ie zo’n uitgesproken mening heeft. Heb je post ook even toegevoegd op watvindenwijover.nl

  Antwoord
 2. Hans on Experience

  Video speech Don Beck tijden samenkomst Klaar om te wenden

  Hierbij de video van de speech van Don Beck op de samenkomst Klaar om te wenden. Er is ook een samenvatting van deze speech of lees de andere postings van Klaar om te wenden. Met dank aan Henk Jan Winkeldermaat. Technorati tags: beck, klaar om te wenden

  Antwoord
 3. Hans on Experience

  Klaar om te wenden?

  Update 2 april 2006: naar aanleiding van het evenement heb ik diverse postings gemaakt en foto’s. Ze staan op een rijtje met het label (tag) Klaar om te wenden. Door in de vorige zin op dat label te klikken ga je naar het overzicht met alle postings o…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This