Waarden, leiderschap en verandering in een dynamisch model

Naar aanleiding van de samenkomst Klaar om te wenden? en het gesprek met Martien van Steenbergen ben ik begonnen me eens te verdiepen in het fenomeen Spiral dynamics. Ik heb dus gelijk maar even het boek Spiral Dynamics van Don Beck aangeschaft. Hij is een van de sprekers op Klaar om te wenden?
Ik heb al eens een MindMap over Spiral dynamics gemaakt naar aanleiding van het boek van Albert Boswijk. Maar nu voel ik duidelijk de behoefte om er meer mee te gaan doen. Als ik de achterflap van het boek zo lees dan krijg meteen de kriebels om het boek op te vreten. Jammer dat je maar zo langzaam kunt lezen. Een paar fragmenten van die flap die me aanspreken:

“We leven in een veranderende wereld: vliegtuigoverlast brengt mensen op de barricaden, de krimpende economie noopt het bedrijfsleven tot bezuinigen en oplaaiende terroristische dreiging noodzaakt regeringen hun veiligheidsbeleid om te buigen. Sommige ontwikkelingen zijn al in een vroeg stadium herkenbaar, andere lijken uit het niets te komen; sommige voltrekken zich autonoom, andere worden aangestuurd. Hoe en waarom ontwikkelen veranderingen zich eigenlijk?”

In -Spiral Dynamics’ presenteren Don Edward Beck en Christopher C. Cowan, voortbordurend op het werk van Clare W. Graves, hun theorie over wMemes, de drijvende krachten in ontwikkeling van mensen, bedrijven en samenlevingen. Alle ontwikkelingen bewegen zich spiraalvormig omhoog. Zij worden gekleurd door de waardensystemen (wMemes) die leven in een organisatie en krijgen richting doordat nu eens collectieve, dan weer individuele waarden de boventoon voeren.

Beck en Cowan beschrijven in ‘Spiral Dynamics’:

– welke waardensystemen er zijn en hoe u ze kunt herkennen in een bedrijf, organisatie of samenleving;
– hoe u kunt vaststellen welke drijvende krachten een rol spelen bij veranderingen;’
– hoe u kunt zien in welke richting een veranderingsproces zich beweegt
– welke instrumenten u als organisatiedeskundige, bestuurder en leidinggevende hebt om een veranderingsproces zo efficiënt mogelijk te sturen.

En dan te bedenken dat Don Beck dus op die samenkomst komt spreken! Wow. Dat wordt een inspirerende bijeenkomst. Ik heb begrepen dat er al meer dan 400 inschrijvingen zijn en dat er 900 mensen verwacht worden! Duidelijk dus dat er meer mensen zijn die aansluiting hebben bij dit gedachtengoed.
Trouwens naar aanleiding van mijn links vanuit del.icio.us over spiral dynamics hebben Tim en Martin hun mening over dit onderwerp al gegeven in: Wat vinden wij over?
Ik heb duidelijk het gevoel dat ik de lijnen begin te zien tussen Arnold Cornelis, Rolf Jenssen, Robert Greenleaf en Don Beck. Maar dat gevoel moet ik eerst een plaats geven en benoemen. Die reis zal ik proberen hier op deze weblog ook weer te geven. Eigenlijk is mijn weblog één grote reis op de spiraal die Beck beschrijft. Het is interessant om die groei nu te kunnen duiden en te bekijken waar ik ergens zit en hoe zich dat verhoudt tot mijn omgeving. En vooral ook hoe ik verder wil groeien en welke consequenties ik daar uit ga trekken. Boeiend!
Wordt dus vervolgd.

Technorati tags: , ,

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. Hans on Experience

  Klaar om te wenden: Don Beck. Een samenvatting.

  Foto Henk Jan Winkeldermaat Don Beck doet een beroep op Nederland om onze verantwoordelijkheid te nemen. We moeten opnieuw bedenken hoe we Nederlander kunnen zijn. In een gepassioneerd betoog laat hij ons kennis maken met onze eigen geschiedenis. Met A…

  Antwoord
 2. Wolter Tjeenk Willink

  Wat wellicht ook een aardig boek is, is dat van Max Herold, (mede-)initiatiefnemer van http://www.spiraldynamics.info en drijvende kracht achter http://www.managementissues.com. Ik ken Max persoonlijk als een zeer ervaren coach en toonaangevend specialist op het gebied van Spiral Dynamics, zeker in Nederland. Zou dus niet in dit rijtje mogen ontbreken.
  Zeker zijn boeken over Spiral Dynamics zijn zeer de moeite waard, met name vanwege de eenvoudige opzet en taalgebruik die het gemakkelijker praktisch toepasbaar maken dan wanneer het binnen het theorethisch kader behandeld blijft.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This