Een unconference? Wat is dat nu weer?

Kijk dit is zo’n nieuwe fenomeen dat ik prachtig vind: unconference. Een opensource conferentie. Geen strak programma, geen commerciële blabla, geen dure entree. Nee, gewoon een thema en deelnemers die het programma zelf invullen, nee nog sterker de hele conferentie organiseren. Stel je eens voor hoe dat werkt. Je moet dan natuurlijk een soort sponsors hebben, maar dan niet van het soort dat hun merknaam van de daken wil schreeuwen, vlaggen wil ophangen etc. En stel je voor wat voor een creativiteit er tijdens zo’n conferentie los komt! Er wordt als het ware kennis gemaakt op die dag, er ontstaat context, conversaties, discussies.
Hoe organiseer je zoiets? Wel kijk. Doc Searls heeft dat allemaal eens opgeschreven voor ons.
Een voorbeeld van een dergelijke unconference? Nou dat treft. Fred Zelders schrijft vandaag een posting over podcastercon. Dat is zo’n unconference. Daar staat overigens ook een posting met Doc’s ideeën. De moeite waard om eens te lezen. Het budget van podcastercon is maar 3000 dollar (via donaties e.d. binnen gekregen) en er komen maar liefst bijna 300 deelnemers. Gaat morgen van start. Kijk maar eens naar de podcastercon wiki. Kijk zo organiseerden ze het programma op die wiki:

“1) Click on the link MORE Sessions.
2) Add a session idea.
3) Announce your topic the morning of the event.
4) Hold your session with whom ever wants to attend.”

Werkelijk prachtig hoe dat allemaal is opgezet. Overigens wordt alles opgenomen en als podcasts beschikbaar gesteld. Jawel via een webfeed.
Kijk dit is nu echt upstream in de praktijk! Wanneer zullen we in Nederland zoiets zien? Of is het er al?

Technorati tags: , , ,

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

4 Comments

 1. Fred Zelders

  Unconference in NL lijkt mij perfect! Bij mijn weten hebben we zoiets nog niet gehad.
  Op 13 december ’05: “Kijk, DAT soort events lijken mij nou gaaf: Op het terrein van een Hogeschool of Uni. Verhalen en discussies in de collegezaal. Demo’s in prakticum-ruimten en eten in de kantine en de Mensa en daarna borrelen in de studentenbar. Daar kan ook de gewone jongen of meid met zijn ideeën naar binnen en zal daar dus ook zijn.”
  http://www.fredscapes.nl/2005/12/13.html#a586
  Zoiets trekt ongetwijfeld ANDER publiek dan de gepolijste Conferencies zoals we ze nu in Nederland kennen. Dus dan ook nieuwe impulsen denk ik.
  Dave Winer heeft het in de aflevering van zijn Morning Coffee Notes van 12 mei 2005 – http://mp3.morningcoffeenotes.com/cnMay12.mp3 ook over de unconference.

  Antwoord
 2. Marc Evers

  Ik heb vorig jaar april samen met een aantal anderen de (internationale) Agile Open unconference in Mechelen (België) georganiseerd, over “agile” software- en business-ontwikkeling. Via een wiki konden deelnemers van te voren ideeën voor sessies verzamelen en uitwerken. Hieruit hebben de deelnemers zelf aan het begin van de conferentie het programma samengesteld.
  Zo’n goeroe-loze conferentie is best een bijzondere ervaring. Van alle conferenties die ik bijgewoond heb, was dit de eerste waarbij tijdens de lunch over andere dingen dan de conferentieonderwerpen werd gepraat 😉 Ander leuk voorbeeld was een sessie die gewoon gehouden werd, ondanks dat degene die de sessie op de wiki had gezet, niet aanwezig was bij de conferentie…
  Dit jaar gaan we hem weer organiseren, op 27 en 28 april, wederom in Mechelen. De conferentiewiki is http://www.agileopen.net (de wiki krijgt een dezer dagen een facelift).

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  Dag Marc, ik moet zeggen dat ik ‘agile’ nog niet kende, maar de korte blik op je site en weblog en de unconference site geeft me direct de indruk dat ik hier meer van wil weten. Ik ga dus eens goed naar jullie initiatieven kijken. De principes op: http://www.agilemanifesto.org/ spreken me zeer aan!

  Antwoord
 4. Ton Zijlstra

  Ook in Nederland zijn ze er al wel geweest hoor.
  BarCamp bijvoorbeeld afgelopen najaar in Amsterdam. In feite volgen ook de BlogWalks die ik mede organiseer hetzelfde principe.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This