Select Page

De toekomst van Nederland

Dat is de titel van een programma van Netwerk. Gisteren was er weer een uitzending. Een interessante vond ik. Wat ik vooral interessant vond is de benadering. Geen doemdenken, negativisme, fatalistische instelling. Nee, een benadering van aanpakken. Er kwamen nogal wat prominenten aan het woord, zoals Herman Wijffels, Trude Maas, Paul Schnabel, Ben Verwaaijen, de burgemeeste van Eindhoven, de directeuren van VDL en AWL en de directeur van Philips Research. Veel opnames zijn opgenomen bij de High Tech Campus in Eindhoven. Prachtig om weer eens te horen wat daar allemaal gebeurt! Ook mooie voorbeelden en een kijkje intern bij de High Tech Campus.
Ook nu weer werd duidelijk gemaakt dat we in een veranderingsfase zitten. Dat er kansen zijn die we moeten grijpen. Flair, zelfvertrouwen, niet praten maar doen, een leven lang leren. We moeten Kennisland worden. Europa is altijd het continent van de kunstenaars geweest, van creativiteit. En die creativiteit is nu meer dan ooit nodig. Tja, Jeremy Rifkin heeft het ook al over De Europese Droom. Ik schreef al over dit bijzonder boek.
Waar de uitzending over ging kun je hier lezen. En je kunt de uitzending ook bekijken (echt de moeite waard).

Technorati tags: , , , , , , , , ,

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. HGM

  Niet praten maar doen is inderdaad ontzettend belangrijk; een goed voorbeeld hiervan in regio EIndhoven is Programma Horizon (www.programmahorizon.nl); en de daaruit voortgekomen projecten.
  Tijdens het Horizon oogst eindejaarsevenement, werd door Sakkers ook uitgebreid gesproken over het echte gesprek dat in 2006 met het kabinet op gang moet komen. Want regio Eindhoven is de Brainport (www.brainport.nl) van Nederland (en Europa?)…

  Antwoord
 2. Mark

  Om nieuwe kansen te grijpen moeten we denk ik gaan inzien dat onze consumptie patronen zijn veranderd als gevolg van de toegenomen welvaart in de afgelopen decennia, maar dat organisaties, de overheden en bedrijven, achterblijven en nog steeds zo zijn georganiseerd als in het begin van de 20ste eeuw; volgens het massa productie en consumptie paradigma. Internet en globalisering heeft dat in essentie niet veranderd, sterker nog, het zet organisaties onder druk zodat ze juist nog sterker vasthouden aan deze logica.
  Steeds meer mensen, en met name de generatie die opgegroeid is met mobiele telefonie, weblogs, MSN en online gaming communities, willen echter gezien worden als unieke individuen die zelf richting geven aan hun eigen leven en daarvoor wel ondersteuning willen van bedrijven en overheid maar geen aansturing. Ze zien met Internet, weblog en podcasting technologie dat ze ook de middelen hebben om dat te kunnen doen. Maar bedrijven en overheden zijn niet in staat met hun massa productie en consumptie logica en processen om deze mate van “deep support” te leveren. Intussen komt de klant of burger steeds verder weg te staan…
  Misschien ligt daarom de werkelijke uitdaging voor de innovatie discussie wel in het begrijpen van onszelf, in het besef dat niet het bedrijf of de overheid maar consumenten of burgers het centrum van het ‘zonnestelsel’ zijn.

  Antwoord
 3. Hans Mestrum

  Dag Mark, ik ben het zeer met je eens! Ik noem dit altijd user in control of de mens centraal. We zitten midden in een overgangsfase van het systeem van sociale regelgeving en zijn op weg naar het tijdperk van communicatie zelfsturing. En daarin past de creatieve en mondige mens. Maar dat levert nog turbulentie op. Paradigma’s komen letterlijk op zijn kop te staan en innovatie zal vooral gaan in het (be)denkbaar maken van onze toekomst. Zoals we vroeger ook geen tv konden denken, kunnen we nu nog niet in een systeen denken waarin we zelf centraal komen te staan. We hebben er nog amper woorden voor, laat staan werkwijzes en methodes. En als we inderdaad onszelf nog moeten leren begrijpen dan zal het met bedrijven zeker niet anders zijn.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This