Select Page

Vaarwel onvolledige feed van MarketingFacts

Marco van MarketingFacts.nl vraagt zich af of halve RSS feeds wel kunnen en tegen welke prijs. Ik had mijn mening gisteren al klaar 😉
Ik vind dat maar niks en plaatste dus onderstaand commentaar bij MarketingFacts.nl:

"Hoi Marco,
hmm je bent nu een uitgever? Geen weblog meer? Of een combinatie er
van? En als uitgever wil je toch ook dat je gelezen wordt. Bovendien:
een uitgever leest toch ook….En dat kun je niet met halve feeds. Dit
is duidelijk geen upstream denken, maar downstream 😉
Als de user in control zo belangrijk is (en volgens mij zijn we het
daar over eens) waarom neem je hem dan de controle weer af met halve
feeds? Je zegt zelf al dat je feeds met alleen maar titels er nu al uit
knikkert. Een stapje verder en lezers zullen m.i. de halve feeds er uit
gaan knikkeren. Ik word als lezer met  die halve feeds echt niet
serieus genomen…..Jij bepaalt weer wat ik mag (nl. niet de hele feed
lezen). Dus ja, ik ben het met Scoble eens en ga ook eens schoon schip
maken met die halve feeds. Dus: helaas vaarwel RSS feed van MarketingFacts…..
Tot betere tijden ;-)"

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

15 Comments

 1. Pierre

  Ah, dan gaat die van mij (ICT en Onderwijs BLOG) er dus ook aan/uit (heb alleen nog niet zo’n persoonlijk bericht daarvan gehad).
  Mijn RSS-feed bevat dezelfde inhoud als dat je op de voorpagina van mijn weblog kunt lezen (http://www.gorissen.info/Pierre ). Is een bericht niet lang, dan krijg je het hele bericht, is het wél lang, dan zul je net als de sitebezoekers een keer door moeten klikken. Ik weet niet waarom je je als RSS-lezer dan minder serieus genomen moet voelen dan andere lezers.
  Overigens, “control” is relatief. Dat wat jij met de content op mijn site mag doen is nog steeds aan mij om te bepalen, zelfs met een creative commons-licentie, dus grenzen zijn er hoe dan ook. Zeggen dat mensen dan maar geen RSS moeten gebruiken is ook flauwekul. Een balans in de control is waar je naar op zoek bent.
  Voorlopig zie ik geen reden om mijn feed aan te passen, is wel jammer want ik waardeerde je zeer als lezer. 🙁

  Antwoord
 2. Hans Mestrum

  Hoi Pierre, ik waardeer jou ook als schrijver. Echter, ik heb tijdens mijn reis van en naar Les Blogs gemerkt hoe vervelend het is als je net een stukje aan het lezen bent dat je interesseert en je kunt, nee je mag niet verder omdat je offline bent. Wat is er op tegen om een volledige feed aan te bieden. Dus draai het eens om…
  Overigens kreeg ik de indruk dat jouw feed wel volledig is. Ik gebruik RSS feeds om artikelen te lezen en niet om door te klikken. Ik klik wel regelmatig door om de comments te lezen.
  Even naar je postings gekeken en mijn gevoel klopt wel. Een enkele keer heb je langere postings waar je op door moet klikken. Maar dat blijft dan wel jammer. Wat ik wel weer goed vind is dat ik ook regelmatig bij jou de reacties kan lezen in de RSS feed.

  Antwoord
 3. Pierre

  Jammer dat je dan toch niet helemaal consequent bent, want dan verwijderde je ook de feeds zonder reacties (als ze er zijn zie je die bij mij overigens altijd en volledig), trackbacks (zie je bij mij aantal van) en enclosures voor alle resources die aangeboden worden. Ook dat zijn allemaal middelen om jou zonder dat je het merkt naar de site te lokken.
  Maar….hoe lees ik dit bericht van jou nu offline zonder dat ik ook het bericht op Marketingfacts waar jij naar linkt ook kan lezen? Dan snap ik de context never nooit niet.
  (I rest my kees)

  Antwoord
 4. Hans Mestrum

  @pierre: het feit dat ik andere feeds niet verwijder omdat ze geen reacties e.d. is omdat ik de RSS reader daarvoor niet gebruik. Ik gebruik de reader om de postings te lezen. Als er dan meer in staat vind ik het prima.
  Overigens waarom wil je me naar jouw site ‘lokken’?
  Je hebt ook gelijk dat je de context niet kunt lezen als je niet online bent. Dat is dus een tekortkoming in ‘het systeem’. En daarom is rss dus ook nog niet in staat om de conversatie goed weer te geven (behalve dan online).
  Overigens was mijn vraag ook: waarom laat je de feeds niet volledig zien? Dit terwijl je wel de reacties laat zien. Kennelijk wil je dat de reacties wel gelezen worden, maar je posting niet (volledig).
  Verder: waarom stop je een videopodcast of podcast niet halverwege om ze op de site verder te laten luisteren en kijken? Volledig ridicuul natuurlijk, maar bij tekst vinden we dat kennelijk niet. Vreemd…..
  Maar het is goed om de discussie te blijven voeren. Dus bedankt voor je zinvolle input!

  Antwoord
 5. mf

  Hans, ik respecteer je mening maar een beetje naief is het wel. Zoals Pierre al aangeeft is een volledig feed nooit volledig zonder de links en reacties. Zeker bij weblogs is juist de context belangrijk en daarvoor moet je even naar de weblog zelf. Maar de discussie is in ieder geval aangezwengeld 😉

  Antwoord
 6. Hans Mestrum

  @MF: ik heb ook nooit gezegd dat reacties e.d er niet bij horen. Die horen er wel degelijk bij. Alleen was jouw vraag of je hele of halve feeds of nog minder aan kunt bienden.
  Ik wil gewoon hele feeds lezen. Daarvoor gebruik ik mijn reader. Het frustreert mij om halve feeds te lezen.
  En het feit dat in een ‘hele’ feed geen reacties e.d. staat zie ik niet als reden om halve feeds aan te bieden. Eerder vind ik dat het systeem dus nog niet klopt/werkt. Want jij en Pierre hebben gelijk: die context is essentieel en daarvoor ga ik in voorkomende gevallen ook naar de weblog. Maar dat bepaal ik dan zelf. Bij degene die me een halve feed aan bieden kan ik niet kiezen. Die keuze is voor mij al gemaakt.. Dan kan ik niks kiezen.
  Interessante discussie 😉

  Antwoord
 7. Pierre

  @Hans: Interessante discussie als het alleen een discussie was. Ik vind persoonlijk de post met je lijstje ‘onvolledige feeds’ op het randje. Het zijn feeds die jou niet datgene bieden wat je er van eist, dat is een heel persoonlijk standpunt dat je nu verpakt als ware het een kwaliteitslabel. Maar goed, is jouw blog, moet kunnen.
  De essentie dan nog even van de reactie die ik op Marketingfacts (http://www.mediafact.nl/comments.php?id=10792_0_1_0_C) geplaatst heb:
  “…iemand die tegen mij zegt: “ik wil dat je me dat wat je te vertellen hebt *precies* op deze manier aanlevert en anders wil ik het niet lezen!” wens ik veel plezier bij het lezen van die ‘volledige feeds’, want dat is iemand die toch niet geïnteresseerd is in wat ik te vertellen heb.”
  Ik kwam van een niet-RSS 2.0 feed met alleen omschrijvingen (zonder opmaak) en heb toen ik de feed naar RSS 2.0 migreerde nagedacht over wat wellicht handig zou zijn voor een lezer. Nog niet zo heel lang geleden werd het opeens cool om te eisen dat feeds de hele inhoud van een bericht zouden bevatten op straffe van het anders verwijderd worden uit de RSS-lezer van deze of gene. Dat is niet de manier waarop je een dialoog opbouwt.
  Leading by example doet dat wel: als jij een volledige feed met reacties en trackbacks aanbiedt en dan anderen oproept dat ook te doen met daarbij de argumentatie dat het voor jou als frequente reiziger zoveel handiger is als je de hele feed kunt downloaden, dát zou mij kunnen motiveren om die ene tag extra in mijn Nucleus-sjabloon voor de RSS-feed te zetten, zoals de vraag naar verschillende versies van mijn podcast (WMV v.s. MOV) mij motiveerde om die in verschillende versies met elk hun eigen feed aan te bieden. Niet omdat het moest.
  Betere tijden bereik je niet door van anderen te verlangen dat ze zich uitsluitend aan jou aanpassen.

  Antwoord
 8. Hans Mestrum

  Dag Pierre: ik eis helemaal niets van jou hoor.
  De vraag was alleen wat ik van onvolledige (lees: volledige posting of niet) feeds vond. En het lezen daarvan vind/vond ik niet fijn. Dat schreef ik gisteren en ook eerder al. Door de vraag van Marco betrapte ik me daar weer op. En daarom heb ik dit zo gedaan. Ik vraag niet om feeds aan te passen want ook daar geldt user in control. Dus als een blogger vindt dat hij/zij het zo moet doen dan respecteer ik dat.
  Het ‘lijstje’ is inderdaad mijn persoonlijke standpunt. Ik gebruik mijn reader als lezer van postings. Ik zie het niet als een ‘belletje’ van nieuwe postings. Net zo min als ik verwacht dat er reactie e.d in zitten. Maar dat kan voor iedereen anders zijn. Overigens zetten jij en fred me met jullie mogelijkheid van reacties e.d. in de rss feed wel aan het denken.
  Ik verlang zeker niet dat anderen zich aan mij aanpassen. Maar andersom hoeft ook niet denk ik. Overigens had jij het idee laatst van een keuzemogelijkheid op een RSS pagina waarin lezers vanalles gewoon aan kunnen kruisen van wat ze willen. Ja dat is wel een goed idee: volledige feed, niet volledige feed, met reacties, met trackbacks etc. Maar of dat technisch allemaal kan…..dat kan ik niet beoordelen.
  Overigens heeft Feeddemon juist de mogelijkheid om offline te kunnen lezen. Ik mag aannemen dat ze dat niet zomaar hebben gedaan maar appelleert aan een vraag. Wellicht ben ik daarom wat meer gefixeerd op die offline content. Is destijds een van de redenen geweest (naast synchronisatie met online reader) om voor FD te kiezen.
  Ik wilde in dit geval alleen voor mezelf duidelijkheid scheppen en dat in ieder geval open en transparant houden.
  Hopelijk houden we de dialoog gaande 😉 Aan mij zal het in ieder geval niet liggen. Wederom bedankt voor je open manier van communiceren. Dat stel ik op prijs en stelt mij in de gelegenheid mijn mening te toetsen.

  Antwoord
 9. Pierre

  Tja, het zal voor jou nu alleen wat moeilijker dan voorheen worden discussies bij mij op het weblog te spotten.
  Voor mij is het geen reden om uit principe jouw feed te verwijderen, ik ben nog steeds geïnteresseerd om te lezen wat je te vertellen hebt…als je nou alleen ook nog de reacties aan je feed toe kon voegen… 😉

  Antwoord
 10. Hans Mestrum

  @pierre: och ik kom wel eens een keer de hele postings lezen en ben natuurlijk geabonneerd op (enhanced)podcasts, waarin je ook alle postings bespreekt. En die zijn gelukkig wel volledig 😉
  Ik snap overigens nog steeds niet waarom je wel reacties e.d. in je postings zet maar de postings niet compleet aan biedt?
  En waarom wil je me naar je site ‘lokken’? Ook daar ben ik benieuwd naar.
  Ja die reactie aan mijn feed zou ik wel willen. Maar TP biedt dat (nog) niet. Moet er nog eens induiken of iemand dat al heeft uitgevonden.

  Antwoord
 11. Pierre

  @Hans: dat ‘lokken’ was een verwijzing naar de discussie op Marketingfacts waar het meteen over inkomsten van advertenties en “het trekken van verkeer naar de site” ging.
  Waarom geen volledige berichten? Nou, omdat ik in eerste instantie bezorgd was dat de feed te ‘dik’ werd (er was een tijd dat dat nog een issue was). Daarna is er nooit iemand geweest die dat vriendelijk gevraagd heeft. Overigens ben jij ook de eerste die dat op een minder vriendelijke manier duidelijk maakt, door de feed dan maar niet meer op te nemen in je feedreader.
  Mijn feed verwijderen uit je feedreader als ik hem niet aanpas staat bij mij gelijk aan iets eisen. Een bericht plaatsen waarin je het feit dat je dat daadwerkelijk gedaan hebt is het kracht bijzetten van die eis en een signaal naar anderen dat het je menes is.
  Dat is wat ik bedoelde met de opmerking dat dit meer dan een discussie is. Als ik niet na elk bericht in deze discussie even een stapje terug zou doen en me zou realiseren dat het niets persoonlijks is, zou ik hier niet meer zo vriendelijk over kunnen discussiëren.

  Antwoord
 12. Fred Zelders

  Hans,
  Je gaat zeer rigoreus te werk. Deze aanpak zou ik niet hanteren. Maar ieder mag doen en laten wat ie wil. Dat is nou juist zo aardig.
  Voor wat jij met feeds doet heb ik een aardige metafoor. Mag wel even hè?
  Jij gebruikt bij het timmeren alleen maar spijkers met een grote/dikke kop omdat jij vindt dat jij die spijkers er weer uit moet kunnen trekken met een waterpomptang. En dat terwijl er zoiets als knijptang bestaat.
  Omdat jij de geaggregeerde content, die via de feeds binnenstroomt, voor een ander doel wilt gebruiken dan waar die voor bedoeld is zie jij je genoodzaakt eisen aan de inhoud van de feed te stellen. Beetje de wereld omdraaien geloof ik.
  Met de metafoor gaf ik al aan dat jij voor jouw behoeften verkeerde gereedschap gebruikt (of zo je wilt de aggregator oneigenlijk gebruikt). Immers, jij wilt de aggregator (waterpomptang) als reader (knijptang) gebruiken. Dat gaat goed zolang je full-content feeds aggregeert, maar bij partial-content feeds gaat die vlieger dus niet meer op.
  Wat jij wil moet je met andere software doen, namelijk software die alle achterliggende posts alvast ophaalt zodat je alles offline kunt lezen.
  In de podcast For Immediate Release (van Shel Holz en Neville Hobson)is de discussie over full-content feeds vs partial-content feeds uitvoerig aan de orde geweest. En ik geloof zelfs (maar weet niet zeker) dat in die editie oplossingen (tools) werden aangedragen. Kan ook een latere aflevering geweest zijn dat ze er over door pratten. Weet ik niet meer.
  De podcast “The Hobson and Holtz Report – Podcast #43: June 20, 2005”
  is te vinden op: http://forimmediaterelease.biz/index.php/weblog/comments/the_hobson_holtz_report_podcast_43_june_20_2005/
  Op 42:54 min: RSS feeds – full or partial content? More pros than cons for full content, but everyone has their own choice.

  Antwoord
 13. Hans Mestrum

  dag fred, ook jij bedankt voor je zeer uitvoerige antwoord. Daar ben ik blij mij omdat ik dan mijn mening aan die van jou kan spiegelen.
  Ik ga die uitzending eens opnieuw beluisteren in het licht van deze discussie, want ik wil natuurlijk geen verkeerd gereedschap gebruiken bij deze klus 😉 Ik kom hier dus nog op terug.
  Als eerste gedachte komt nu bij me op: waarom heeft feeddemon dan een dergelijke reader uitgebracht waarmee je juist ook offline je feeds kunt lezen? Propageren ze dus eigenlijk verkeerd gereedschap?
  Verder: waarvoor is geaggreerde content dan eigenlijk bedoeld volgens jou?
  Volgens mij om te consumeren. De een doet dat op zijn PDA (ook vaak offline; zie posting van Willem), de ander zet de content op een mp3-speler of video ipod en weer een ander leest het via zijn reader offline of online. Volgens mij ga je zien dat het gebruik van geaggregeerde content divers zal worden, aangepast aan de behoefte en mogelijkheden van de lezer.
  Nogmaals Thx!

  Antwoord
 14. Fred Zelders

  Feed Demon laat je doen wat ze belooft: offline feeds lezen. Het is en blijft aan de maker van de content om te bepalen wat ie in die feed stopt.
  Ze propageren dus niet het verkeerde gereedschap. Ze propageren dat jij hun oplossing in plaats van al die andere oplossingen moet kiezen, omdat de oplossing van hen het beste is.
  Aggregeren is ‘het ophopen, het bij elkaar brengen van dat wat er is’. Verder hetzelfde verhaal. Er is niet meer dan dát wat de maker per feed aanbiedt. Waar en in welke vorm geaggregeerd wordt hangt af van het format waarin de te aggregeren content wordt aangeboden.
  Die ge-aggregeerde content is er uiteraard om vervolgens te consumeren. In het ene geval ben je na consumptie verzadigd, in het andere geval heb je trek gekregen om nog meer te lezen. Voor ‘dat meer’ zul je dan naar de echte bron (de blog of site dus) moeten gaan (voor zover er nog meer is natuurlijk).

  Antwoord
 15. Hans Mestrum

  @fred, bedankt wederom.
  Ik begrijp nu nav feeddemon en het offline lezen je metafoor niet meer. Ik gebruik immers in jouw ogen het verkeerde gereedschap, voor mijn behoefte: het offline kunnen lezen van content dmv een feedreader waarbij ik dan volledige feeds wil kunnen lezen.
  En natuurlijk bepaalt de aanbieder wat ie aanbiedt aan content, dus als ik als lezer daarmee niet uit de voeten kan qua inhoud of aanbiedingsvorm dan verwijder ik de feed uit de reader. Volgens mij is daar niets mis mee.
  Vwb het consumeren: ik zit toch het liefst aan een tafel waarbij datgene wat ze me aanbieden overeen komt met wat mijn wensen zijn en wat op de menukaart staat. Dat zal niet helemaal kunnen; die menukaart is immers niet onbeperkt, maar ik heb wel keuze. En natuurlijk bepaalt de kok dan wat ik te eten krijg. Maar ik zou het vreemd vinden als ik bij elk gerecht naar de keuken zou moeten om bij te vragen. De porties zijn wel zo gedoseerd dat je verzadigd kunt zijn. Het zijn geen halve porties of gedeeltes er van. Maar goed niet iedereen eet evenveel 😉

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This