Screencasting: wat is het nu eigenlijk en hoe maak je het?

Hoe_maak_je_een_screencast_1Ik ben nu een tijdje bezig met dat screencasten. Maar vergeet eigenlijk te beschrijven wat het is. En als je er dus nog nooit van gehoord hebt, dan is het wellicht te ver van mijn bed om eens te klikken op zo’n link of plaatje. Want je weet niet wat je op je hals haalt of wat er nu eigenlijk onder of achter zit. Tenminste ik heb dat vaak als ik bij links kom en me niet kan voorstellen wat daaronder zit. Daarom maar even dit stukje om meer duidelijkheid te geven over dit fenomeen. Ik behandel achtereenvolgens:
Wat is het?, wat heb je er voor nodig?, hoe kun je ze bekijken? en hoe maak je een screencast?

Wat is screencasting?
Kort gezegd is het een filmpje om iets uit te leggen, te laten zien. Dit filmpje kan vergezeld gaan van geluid en zelfs ook een ‘talking head’ ofwel de verteller is dan in beeld. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een applicatie uit te leggen, of een tip te geven. Je kijkt dan als het ware over de schouder van de maker mee. Hij laat zien wat er op zijn scherm gebeurt. Hij klikt op de menu’s die relevant zijn en vertelt er gelijk bij wat hij belangrijk vindt. Eigenlijk lijkt het veel op de computer based trainingen en dergelijke. Alleen zijn screencasts meestal veel korter en laagdrempeliger. Je kunt ze veel eenvoudiger maken en ook bekijken. Eigenlijk dus een soort huis-tuin-en-keuken materiaal. Zoiets als weblogs dat zijn voor het maken van internetsites. Iedereen kan het dus.

Wat heb je er voor nodig?
Veel mensen zullen wellicht denken dat is niks voor mij om te maken. Daar heb je vanalles voor nodig. Nou niet dus. Ik gebruik een simpel microfoontje dat standaard meegeleverd zat bij mijn standaard pc en de speakerset die er ook al bij zat. Als camera gebruik een eenvoudige Conceptronic chatcam. Ja zo’n ding waar de jeugd via msn mee chat. Dus geen dure camera oid. Als software zou je het gratis Windows Encoder kunnen gebruiken. Maar dan heb je weinig mogelijkheden om te knippen en plakken. Ik gebruik nu Camtasia Studio. Een pakketje dat 299 dollar kost. Dus stel je daar ookgeen duizenden euro’s bij voor. Ja en dat is eigenlijk alles.

Resumerend:
– standaard pc
– speakersetje
– standaard microfoontje
– chatcam/webcam
– camtasia studio (299 dollar)

Zie mijn foto’s voor screencasting en (video) podcasting.

Hoe kun je ze bekijken?
1. Flash movie.
De meest gebruikte methode is die van flash (SWF op het eind van een file). De
meeste pc’s hebben de mogelijkheid om flash af te kunnen spelen. Als dat niet zo is kun je het programmaatje simpel downloaden. Als het goed is komt dat dan in beeld als je een screencast flash movie op start.
2.
Een andere veel gebruikte mogelijkheid is die van QuickTime movie (MOV op het eind van een file). Dat is een player van Apple, die ook heel goed op de pc werkt. Het voordeel is dan dat je dus de screencast op beide platforms kunt laten zien. Daarnaast is de MOV variant geschikt als een soort podcast. Als je je via RSS op een site met een dergelijke screencast abonneert dan kun je bijvoorbeeld in iTunes de audio beluisteren van het filmpje en de tekst die er eventueel bij staat in de posting lezen. Vandaar dat ik meestal een MOV (QuickTime) variant er bij doe.
De Windowsversie van QuickTime player is  gratis te downloaden.

Hoe maak je een screencast (met screencasts!) ?
En nu niet gaan denken dat het moeilijk is om te maken, want dat valt reuze mee.
Ik heb geen achtergrondkennis voor dit soort spul.  Iedereen die met een pc om kan gaan zou er dus mee kunnen werken. Opnemen, editten (knippen en plakken van geluid, plaatjes e.d.). Maar ik zal eens een paar screencasts laten zien hoe ik het maak. Niet alle opties komen aan bod, alleen maar de basis waarmee je meteen aan de slag kunt.

1. Het opnemen. Klik op deze link en je ziet in een screencast hoe je een screencast opneemt. (flash movie screencast: opnemen)
2. Het editen. In deze screencast (klik op de link hiervoor) zie je hoe ik een opname bewerk door plaatjes en audio toe te voegen. (flash movie: het editen)
3.
Picture in picture. Het is natuurlijk leuk om een sprekend persoon in beeld te zetten. Lijkt ingewikkeld, maar stelt niets voor. Ik laat het je in deze screencast zien hoe je dat doet. (flash movie picture in picture)
4. Webmenu maken. Het maken van een mooi menuutje zodat je de screencasts per titel kunt kiezen is ook handig. Kijk hier in deze opname hoe dat werkt. (flash movie: webmenu maken)
5. En het resultaat als ik de laatste opname/screencast van stap 4 ook toe voeg kun je hier ook bekijken in screencast met een webmenu. (flash movie Screencast maken)

Waar laat ik die files en hoe stel ik ze beschikbaar via internet?
1. Het makkelijkst is natuurlijk op de server van het bedrijf en dan de files via de html file beschikbaar stellen. Dus de link naar die html file onder een stukje tekst plakken, zoals ik hier heb gedaan.
2. Een andere mogelijkheid is om gebruiker te worden van Ourmedia en de files te uploaden naar dat account. Dat kost niets. En het voordeel is dat ze automatisch ook in het Internet Archief geuploaded worden (gratis) en ze dus voor de toekomst vastliggen (incl. copyrights e.d.). Bekijk mijn Internet Archief maar eens en mijn Ourmedia archief (inclusief RSS feeds). Je kunt tevens zien hoe vaak de screencasts bekeken zijn. Kijk hier maar.  Gratis hard diskruimte en een link naar je video’s toe om te gebruiken.

Quicktime movie files Hoe maak je een screencast?.
Zodra ik de files geuploaded heb zal ik de posting updaten. De eerste heb ik in het Internet Archive gezet zodat je ook kunt zien of en hoe dat werkt. De anderen zal ik tzt toevoegen aan dat archief.
Update: de QuickTime movies staan ook online (zie hieronder).

1. opnemen (mov)
2. editen (mov)
3. picture in picture (mov)
4. webmenu maken (mov)

Achtergrondinformatie:
– frankwatching: Trend: screencasting met heel veel materiaal en voorbeelden.
– mijn Furl archief topic: screencasting

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

5 Comments

 1. Corwin Winkelman

  Hi Hans,
  Bedankt voor je comment op mijn “blog”. Heb je screencasting-blog gezien en ook in mijn lijstje “zaken waar je even wat tijd voor moet nemen” geparkeerd.
  Je bent trouwens ook van harte welkom op het blog van mijn vriendin Ilona Hartensveld. Ze is fotograaf en blogt dagelijks haar belevenissen in haar studio en op bruiloften op http://www.bruidsreportages.com/blog/blog.html
  Succes!
  Groeten,
  Corwin

  Antwoord
 2. Hans on Experience

  Statistiekenen 2006

  Zo nu de statistieken van geheel 2006 maar eens even bekijken. Ik gebruik daar niet Awstats voor, omdat ik dat pas enkele maanden heb. Dus daarom de gegevens van Google Analytics (helaas niet van 2005) en Statcounter. Je vindt in deze posting naas…

  Antwoord
 3. Hans

  Hallo Hans,
  Heb net naar je screencasts zitten kijken. Wat me opvalt is dat de beelden niet zo scherp overkomen. Is dit omdat je een freeware versie van Camtasia gebruikt of gebruikt je toch de betaalde versie?
  Je zoekt je wezenloos naar goede freeware op dat gebied maar de enige die nog echt leuk werkt is: WINK
  Heb jij nog een tip voor eventueel een freeware programma of is en blijft de betaalde versie van Camtasia Studi ‘je van het’ op dit gebied?
  Zo maakt Microsoft ook fraaie instructiefilmpjes maar kan niet achterhalen met wel casting programma dat wordt gedaan.
  Hopelijk hoor ik iets van je.
  Hartelijk dank en vriendelijke groet,
  Hans Boutkan

  Antwoord
 4. Hans Mestrum

  @Hans ik gebruik de betaalde versie. Freeware heb ik eigenlijk nooit gebruikt. Wellicht dat de beelden wat vager zijn omdat ik destijds (2005) nog een pc monitor had met lagere resolutie.
  Ik blijf camtasia erg goed vinden. zeker nu er ook hd ondersteuning in zit.

  Antwoord
 5. Stefaan Lesage

  Hans,
  Inderdaad een mooie samenvatting van wat Screencasting is en waar het voor gebruikt kan worden. Ik gebruik deze techniek nu al een tijdje voor een van mijn podcasts.
  Ondertussen begin ik ook te merken dat hier vanuit de markt ook meer en meer vraag naar is. Een handleiding is goed, maar als je ook op een audio-visuele manier een computer programma uitgelegd krijgt, dan blijft dat blijkbaar iets meer hangen.
  Persoonlijk doe ik het zelf op een Mac en heb hier al een aantal paketten voor gebruikt, maar ik ben nu al een tijdje een gelukkige gebruiker van ScreenFlow. Echt een ideaal stukje screencast software voor de mac.
  Groeten,
  Stefaan

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This