Select Page

Experience in een ziekenhuis

Martijn van Hulst heeft een posting over het koffiedrinken in het ziekenhuis. Hij vindt (en ik ben het daar volledig mee eens) dat koffiedrinken, de bediening, het parkeren e.d. bijdragen aan de beleving van het ziekenhuis.
Natuurlijk gaat het om waar je voor komt in dat ziekenhuis, maar als je in het restaurant of de koffiecorner vriendelijk bediend wordt dan heb je een andere beleving dan wanneer alles op de ‘normale’ wijze gebeurt (wat is trouwens normaal?). Je verwacht in een ziekenhuis dat je op een bepaalde manier ‘behandeld’ wordt en als dat dan positief anders is dan je verwacht dan kan de beleving van dat ziekenhuis bijzonder zijn.
Zelfs de aankleding e.d. van een ziekenhuis draagt bij aan hoe we ons voelen daar binnen. Zo schreef ik ook al eens over een tandarts en experience.

"How does all of this translate to the practice of dentistry? It means
you must focus on the total patient experience. It is no longer enough
merely to perform high-quality dentistry. Patients expect their
fillings and crowns to withstand the test of time. Nor can you
differentiate yourself from other practices simply by providing a
beverage bar in the reception area or a convenient payment plan. Every
practice offers these kinds of services."

Er zijn dus ook bedrijven die zich daar druk maken over het welbevinden van een patient. Ik vond beijvoorbeeld THE design (Total Health Environment). Als je alleen al naar die site kijkt heb je echt niet het gevoel dat dit gaat over tandartsenpraktijken.

Technorati tags:

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

1 Comment

  1. Erwin van Lun

    Dit is ook zo leuk door Pine en Gilmore beschreven. De offstage/onstage gedachte. Ze beschrijven daarbij de gangen van een ziekenhuis waar bezoek komt. Dit is voor hen de directe belevenis: zij gaan op bezoek bij de patient. Dwars daardoorheen lopen de ‘backoffice’ processen: overleggen artsen, zie je karretjes met allerlei apparatuur, dat geeft een heel naar gevoel. Pine & Gilmore pleiten voor strikte scheiding van offstage en onstage. Praktisch gezien zou elke kamer dan twee in/uitgangen hebben. De bezoekersingang en de offstage in/uitgang voor het personeel. Dan zou alles er heel anders uit kunnen zien.

    Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This