Belevenissen en stabiliteitslagen in de cultuur

Als we belevenissen willen duiden, dienen we ze te bekijken in een brede maatschappelijke context: de maatschappij als leerproces. Daarbij kunnen we kijken naar de 8 niveaus van denken en handelen als keerpunten in de fysieke, sociaal-culturele en maatschappelijke context.  We dienen ook te kijken naar het ervaringsproces van de mens in de omgeving en de tijd. Daarvoor  onderscheidt Arnold Cornelis 3 niveaus. Hij noemt ze stabiliteitslagen in de cultuur (schema stabiliteitslagen van cornelis (pdf)). Albert Boswijk schrijft in Een nieuwe kijk op de experience economy:

"Op elk niveau zoekt de mens naar orde en stabiliteit. Op het onderste niveau kennen we het natuurlijke systeem met de biologisch omgeving; de mens is verborgen voor de buitenwereld en vindt de bescherming in het gezin en in het eigen huis. Op het tweede niveau zoeken we naar stabiliteit via het sociale regelsysteem en op het derde niveau proberen we door communicatieve zelfsturing stabiliteit aan te brengen in ons bestaan. De overgang van het ene naar het andere niveau leidt tot fundamentele veranderingen in de wijze waarop wij betekenis geven aan het leven. Zolang de buitenwereld de persoonlijke en sociaal-culturele context weerspiegelt, vindt de mens rust. Hij herkent zich erin. Wanneer er vervreemding optreedt, ontstaat de behoefte aan een andere ordening."

Thijssen schrijft in Gids voor persoonlijk ondernemen en innovatie dat de 21e eeuw de eeuw van persoonlijk ondernemen wordt. Ondernemerschap in alle lagen van de maatschappij. We gaan van besturing naar zelfsturing. Daarbij verwijst hij naar het boek De Vertraagde Tijd van Arnold Cornelis, waarin de logische evolutie naar zelfsturing en communicatie vergeleken wordt met het scheppingsverhaal als metafoor. Thijssen zegt:

"Bij het kiezen van activeiten gebruikt het individu intelligentie, informatie en technologie, communicatie en zelfsturing om angst, boosheid en verdriet te bestrijden. Als hem (haar) dat lukt, dan levert dat schoonheid, waarheid en ethiek op. Deze filosofie biedt talloze aanknopingspunten om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen en ons handelen daarop af te stemmen."

Betekenisvolle belevenissen creëren dus. Ik heb het schema van Thijssen (schema Arnold Cornelis De Dageraad (.pdf)) in een mindmap gezet.

Technorati tags:

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

1 Comment

  1. Hans on Experience

    Corporate bloggen: van besturing naar zelfsturing.

    Vrijdag hadden Nigel, Mark en Rene een lunchafspraak in Hoorn om bij te praten over corporate bloggen. Het was een echte Hoorn-Experience  Draaiorgels, Tiroler meisjes, zingende zwervers en feestend mensen op ons terras. Brainstorm 2.0 dus….

    Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This