Blogstorm (eerste indruk)

Blogstorm0022

Blogstorm0029_1Update 13 juli: er is nu ook een posting over de presentatie van Marco.

Vandaag was ik bij de Blogstorm georganiseerd door Ogilvy in Brussel. Zie ook Technorati en mijn eerdere postings. Mijn foto’s staan inmiddels bij Flickr met als tag blogstorm. Maarten zat natuurlijk live te bloggen. Ik heb de discussie en de presentatie van Marco eens rustig gevolgd deze keer zonder te bloggen. De nederlanders ((Marco W.J. Derksen (o.a. Marketingfacts.nl),  Bertrand Weegenaar (o.a. blogmania.nl),  Steve Stiffbone & Henry (o.a. VKmag.com) en Stephan Fellinger (o.a. blogo.nl)) kwamen pas tegen de middag. Jammer, we hadden er toen al een interessante discussie op zitten over de Nike commercial Jaffe Juice, ofwel wat had Nike kunnen doen met dat filmpje? Het was volgens een prima zet geweest van Nike als ze gewoon het filmje hadden gebruikt zonder er een eigen sausje over te gieten en dat verwijzen naar de maker. Dus de credit daar neerleggen waar ze thuis hoorden. Zou ook heel geloofwaardig over kunnen komen om dat dan ineens iemand als klant naar voren wordt geschoven. Door het filmpje te veranderen wordt het er dus niet sterker op En over de case van Dell. Daarin waren we het eens dat je als bedrijf moet volgen wat er Blogstorm0025over je geschreven wordt. Het daarna simpel oplossen van het probleem en het reageren bij de bewust posting over het probleem door Dell werd ook als zeer sterk ervaren. ‘Enen bedrijf dat het goed doet krijgt een 7,5 en een bedrijf dat een probleem heeft en dat oplsot scoort een 9. Dus ook hier openheid, wanneer het kan. In ieder geval bewust kiezen voor wat je als bedrijf doet.
Ook over of je met fakeweblogs mag werken. We waren het eigenlijk snel eens dat authenticiteit belangrijk is. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Fake is niet erg als het dan maar goed fake is en echt fake. Dus zeggen dat dat zo is of het er zo dik boven op leggen dat iedereen het door ziet.
Ogilvy wilde graag weten hoe ze met weblogger om kunnen gaan als het gaat om het opzetten van marketingcampagnes voor hun klanten. Ze zien het effect van weblogs voor de massa, maar zien ook dat traditionele marketeers de controle uit handen geven als ze met webloggers samenwerken. Op zich is het natuurlijk al prachtig dat Ogilvy zich de vraag stelt. Het hoort daarbij dus duidelijk niet bij de groep die zich niet druk maakt over de veranderingen door middel van weblogs. Ik moet zeggen dat de openheid en het stellen van vragen door de mensen van Ogilvy bij mij goed en eerlijk overkwamen. Daardoor ontstond ook snel een levendige discussie met degenen die er wel waren (Maarten Schenk (o.a. maarten.typepad.com/blogologie) , Miel Van Opstal (o.a. blog.coolz0r.com), bart (o.a. netlash.com),  Cindy De Smet (o.a. smetty.be), Luc Van Braekel (o.a. lvb.net), frédéric (o.a. druppels.be), Polskaya (oa. Polskaya.be), Bart de Waele (o.a. Netlash) plus nog een aantal die ik niet op de uitnodiging zag staan en ook niet mee heb kennis gemaakt.
Gelukkig waren alle mensen aanwezig voor de picknick in het park. Kussens mee en een picknickpakket. Leuke manier om te netwerken. Ik heb toen kennis gemaakt met Luc van Braekel, Miel en had ook een interessant gesprek met een collega van Franky van Ogilvy, waarvan de naam me even onschoten is (oeps, hij staat ook niet op het lijstje). ‘s Middags was Marco aan de beurt. Hij had 80 (!) sheet, jawel. Maar om 4 uur was hij nog niet veel verder dan sheet 5 of 6. Ook heit ging de discussie over watBlogstorm0048 bedrijven nu eigenlijk met de blogosphere kunnen. Duidelijk werd ook weer dat eigenlijk het grootste gedeelte van de marketeers geen weblog hebben, ze niet volgen en er niet op reageren…..Vreemde zaak als je nadenkt. De knipselkranten op het bureau van de directie (en soms ook medewerkers) worden wel samengesteld, maar dat zijn vaak artikelen en zijn meestal al een tijdje oud. Waarom wordt de blogosphere dan niet gevolgd? Dat is makkelijker te doen, een bericht via de blogosphere gaat snel rond en richt heel snel schade aan aan je reputatie en merk. Op zich hoef je natuurlijk nie te reageren, maar het volgen en weten van wat er gezegd wordt zou het minste moeten zijn. Dan kun je altijd intern bijsturen. En ook dat is een vorm van bezig zijn met de blogosphere. Verder ging de discussie over advertenties, betaalde postings mag dat en hoe moeten reclame- en marketingbureaus nu omgaan met webloggers. Zijn daar speciale spelregels voor? Wat mag wel en wat mag niet? Duidelijk werd dat een persoonlijk contact tussen mensen gewaardeerd wordt. of dat nu gaat om het oplossen van een probleem of reageren op een probleem of het vragen om een gunst.
We waren het er ook over eens dat massacommunicatie voor de meeste bedrijven niet is weggelegd en dat je beter in kleinere groepen kunt ‘infiltreren’ door hen bij je product of dienst te betrekken. De Long Tail dus eigenlijk. En natuurlijk is een weblog daarvoor een uitstekend middel. Een advies dus voor het promoten van een product of dienst: zoek een paar goede weblogs in je doelgroep (en dat hoeven echt niet de grootste te zijn), kijk wat je daarmee kunt, reageer daar op comments etc.
Als de presentatie van Marco beschikbaar komt zal ik daar nog een posting van maken. Ik heb in ieder geval een goed gevoel over gehouden van deze meeting al was het maar omdat er een conversatie op gang is gekomen tussen bloggers en een marketingbedrijf als Ogilvy. En natuurlijk altijd leuk om weer eens webloggers te ontmoeten van wie je de blog dagelijks leest.

Technorati:

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. Blogologie

  Blogstorm: enkele nabeschouwingen

  Ik denk wel dat de Blogstorm van gisteren, georganiseerd door reclamebureau Ogilvy, als een succes beschouwd kan worden. Er waren minstens twintig aanwezigen met weblogs over heel uiteenlopende onderwerpen (citaat tijdens de middagpicknick: Wie blogt e…

  Antwoord
 2. Blogologie

  Blogstorm: enkele nabeschouwingen

  Ik denk wel dat de Blogstorm van gisteren, georganiseerd door reclamebureau Ogilvy, als een succes beschouwd kan worden. Er waren minstens twintig aanwezigen met weblogs over heel uiteenlopende onderwerpen (citaat tijdens de middagpicknick: Wie blogt e…

  Antwoord
 3. wannes

  Wegens vakanties te over een beetje aan de late kant om het goedje te volgen, maar het staat gebookmarked om in augustus door te nemen. Alvast heel erg bedankt voor het verslag!

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This