Nieuw boek over de experience economie

Er is een nieuw en voortreffelijk boek verschenen over de Experience Economy, getiteld: Een nieuwe kijk op de Experience Economy en heeft als ondertitel: betekenisvolle belevenissen. Het is geschreven door Albert Boswijk, Thomas Thijssen en Ed Peelen. Ik was op de presentatie van het boek in het prachtige The College Hotel in Amsterdam.  Voor een sfeerreportage met veel foto’s kun je terecht op de weblog van de bloggende hoofdredacteur Henk-Jan Winkeldermaat. Ik had met hem daar een afspraak om een interviewtje (nou ja, het duurde meer dan anderhalf uur) te doen over webloggen voor FZ 3. FZ is het professionele blad voor de branche van bedrijfsevenementen.
Wat me vooral aanspreekt aan het boek is de ondertitel: betekenisvolle belevenissen. Daarbij bleek tijdens de presentaties dat ook bij genoemde heren het besef is doorgebroken dat er iets wezenlijks aan het veranderen is. Ik noemde het user in control en communicatieve zelfsturing. De schrijvers hebben het over een veranderde kijkrichting: van de aanbieder staat centraal naar de mens staat centraal. De menselijke maat komt terug in ons handelen, zo lezen we op de achterkant van het boek. Wezenlijke woorden. Ik kom daar in latere postings nog wel op terug. Bij het boek zit een prachtige dvd met veel informatie, video’s, presentaties, foto’s etc. Zo treffen we een gesprek aan met Arnold Cornelis over de logica van het gevoel en de vertraagde tijd. Goh, wat kan die man praten en wat een wijsheid. Die wijsheid (pdf) loopt als een rode draad door het boek.  Kortgezegd komt het er op neer dat we van externe sturing (vanuit een sociaal regelstysteem) toe gaan naar interne sturing op basis van communicatie. En bij interne (zelf)sturing staat de mens centraal (user in control) en niet het bedrijf, de organisatie of de overheid. Deze kloof tussen externe sturing waar we vandaan komen en interne sturing waar naar op weg zijn ervaren we momenteel. Die kloof komt bijvoorbeeld tot uiting in de kloof tussen regering en mensen, tussen het ja en nee voor de europese grondwet. We willen zelf sturen niet gestuurd worden (door de regering of europese regels) en daarom zeggen we nee. Cornelis noemt dat een katastrofaal leerproces of wel het denken (in dit geval van de regering) in een verkeerd systeem. Het referendum was een mooi voorbeeld van zelfsturing, de mens centraal. Alleen jammer dat ministers en dergelijke nog steeds denken dat het niet om hen gaat wanneer er nee wordt gestemd. We worden nog steeds niet serieus genomen. Voila dat is ook even gezegd.
Professor Rik Maes gaf in een kort slotwoordje ook nog een paar wijsheden door. Ik wil ze jullie niet onthouden. Hij zei: eerst deden we vanalles om energie op te wekken (grondstoffen, landbouw, fabrieken), daarna werd die energie gebruikt om informatie te verwerken (tv, IT, diensten) en momenteel zijn we bezig die ‘iets’ met die informatie te doen, namelijk het toekennen van betekenis aan die informatie (experience/transformatie economie). Voila de geschiedenis in een notendop.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

5 Comments

 1. Maurits Bruel

  enigszins off topic: je praat over Arnold Cornelis in de tegenwoordige tijd, je weet toch dat hij een paar jaar geleden (veel te jong) is overleden? Vraag me niet naar het exacte jaar. Prachtige man die veel herinneringen achterlaat. Ik was in 1995 voor het eerst bij hem op bezoek in Middelburg, en omdat ik van mooie boeken houd vroeg ik waarom de Logica van het Gevoel zo’n belabberde opmaak heeft. Bleek dat hij rekening hield met oudere lezers en expres een soort grote-letterboek wilde hebben, de estethiek kon hem gestolen worden! Wat een mooie vorm van eigenzinnigheid. (laat je dus ook niet afschrikken door de dikte van het boek)

  Antwoord
 2. Hans Mestrum

  Hallo maurits. Ja hoor is me bekend. En ik heb zijn boeken Logica van het gevoel en de vertraagde tijd gelezen. Ik schrijf vaak over hem. Als je op de tag Arnold Cornelis hierboven klikt zie je de postings over hem terug komen.
  Bij het boek van Albert Boswijk zit een dvd met een interview met hem en dat is zo mooi!

  Antwoord
 3. Hans on Experience

  Karaoke Capitalism – Kjell Nordström

  Technorati tags: karaoke capitalism, kjell nordstromPosting van Albert Boswijk, directeur van European Centre for the Experience EconomyDe Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) organiseerde 3 oktober een Masterclass met Kjell  Nordström. Ik was …

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This