Frankwatching is vernieuwd. En hoe!

De weblog van Frank Janssen: frankwatching is compleet gerestyled. Frisse kleurtjes, nieuwe menu’s, nieuwe functionaliteiten zoals trackback (jawel) en een chatchannel geven aan dat frankwatching gegroeid is. Complimenten zijn vind ik op zijn plaats. Zet frankwatching hiermee ook de toon voor de nieuwe generatie websites en weblogs? Mij valt op dat de weblog van frank langzaam eigenlijk een complete website is geworden. Maar dan wel eentje met interactiviteit! Zouden veel websites er zeer binnenkort ook zo gaan uitzien? Ik denk het wel. Ik hoop het ook. Op een dergelijke website/log is veel meer te beleven en er worden conversaties opgestart en onderhouden. Het geheel is ook veel openener door de beschikbaarheid van foto’s en archieven. Wat ik me nog wel af vraag: hoe zit het met de ‘persoonlijkheid’ van een weblog? Ik merk dat nu frankwatching meer op een website begint te lijken, het gezicht van de man achter de weblog: Frank Janssen steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. Jammer? In zekere zin wel. Je wil communiceren/converseren met een persoon en niet met een website. Anderzijds zijn de functionaliteiten die nu geboden worden wel heel interessant. Persoon-techniek, functionaliteit-persoonlijkheid, CSS stylesheets-persoonlijke tone of voice, het blijven tegenstellingen. Ik denk dat de techniek e.d. altijd in dienst moet staan van de mens en niet andersom. Ik zie liever een minder mooie weblog met veel mening, visie, persoonlijkheid, authentieke tone of voice, dan een prachtige weblog waarin de persoon op de achtergrond raakt. Dit laatste haakt aan bij de ‘oude tijd’, nl. die van sociale regelgeving, de mens naar de periferie, de eerste bij de nieuwe tijd: user in control, de mens centraal.
 Wat vinden jullie?

Update 19.45u:
voor het onderzoek dat ik aanhaal in mijn reactie hieronder, zie
mijn nieuwe posting:
http://www.hansonexperience.com/my_weblog/2005/06/nieuwe_ontwikke.html


About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

6 Comments

 1. Fred Zelders

  Heel professioneel wat Frank (en zijn mensen) neergezet hebben.
  Je hebt echter volkomen gelijk: Frankwatching is geen weblog meer.
  Een weblog serveert immers anti-chronologisch een aantal posts en biedt de lezer de mogelijkheid er op te reageren.
  Wat Frank wil en dus ook doet (en dat is een HELEBOEL!) KAN je nou eenmaal niet realiseren in de vorm van een gewone weblog. Misschien wel met het blog-tool, maar daar wordt het geen blog van.
  Frankwatching is een conglomeraat van informatie, achtergrond-informatie, hyperlinks, interactiviteit en archief (en nog meer) geworden en de oorspronkelijke weblog vormt daar een onderdeel in. Onvermijdelijk gevolg hiervan is dat (omdat de blogcomponent een onderdeel van het geheel is) de weblog zelf verder naar de achtergrond schuift.
  Frankwatching ziet er mooi en uitnodigend uit en ik zal Frank zeker blijven volgen.
  Ik geef zelf echter de voorkeur aan een gewone/echte weblog. Dat is en blijft persoonlijker.

  Antwoord
 2. Simon

  Volgens mij heb ik wat gemist, maar Frankwatching _is_ nog steeds een weblog, het is alleen niet alleen meer een weblog, er is meer. Alleen Frankwatching’s vorige jasje werd toch iets te krap… Het pastte allemaal niet meer in de lay-out. Met deze lay-out is dat voorlopig opgelost. De portal-achtige index met de tabs moet bezoekers snel helpen een overzicht te krijgen van wat er gebeurt op Frankwatching.
  Frankwatching is volgens mij niet onpersoonlijker geworden, dat was in ieder geval niet de bedoeling. Frank heeft er bewust voor gekozen de foto rechtsbovenin (toch een prominent en opvallend plekje) te laten staan, om het persoonlijke te behouden.
  Daarnaast zijn er nog steeds allerlei vormen van contact mogelijk met Frank, via reacties, e-mail, de nieuwe chat, later het forum… Het is niet zo dat Frank onbereikbaar is geworden, in mijn ogen is hij juist beter bereikbaar geworden.
  Overigens zie ik niet in waarom Frankwatching geen normale weblog is en wat er zo goed is aan een normale weblog, zie ik nog minder. Een onderdeel van Frankwatching is de weblog, nog steeds als hoofdonderdeel. Daarnaast… de content bepaald het karakter van de weblog, en die formule is nog lang niet gewijzigd…

  Antwoord
 3. Fred Zelders

  @Simon: Simon, je hoeft niet in de verdediging te gaan. De kwaliteit van Frankwatching.Com staat op geen enkele manier ter discussie (inhoud en vorm zijn TOP!).
  Mag ook blijken uit de positieve reacties die gegeven zijn.
  Vooral DOOR GAAN!!

  Antwoord
 4. Hans

  @simon en fred: nee de kwaliteit staat niet ter discussie. Het gaat mij meer om de discussie of dit nog wel een weblog is. Simon zegt dat het meer is. En daar zit hem nu net het discussiepunt. Hoe ver kun je gaan met dat meer? Ik betoog zelfs dat zoals frankwatching nu is dat wel eens de aanzet is tot wat website zullen gaan worden.
  De communicatiemiddelen die op een weblog staan, zoals Simon die noemt maken een weblog nog niet persoonlijker. Ik zat afgelopen dagen te lezen in het nieuwe boek van Albert Boswijk: een nieuwe kijk op de experience economy en daarin schrijft hij over een onderzoek van Jempi Moens van Freshfoward. Er blijkt uit dat onderzoek een behoefte te zijn naar meer authencititeit en daar hoort (hoe vreemd ook) ook bij: onaf, niet verpakt, niet mooi etc. Getuige de vele foto’s die je de laatste tijd tegen komt op web-moblogs en die qua kwaliteit normaal gesproken gedeleted worden. Die stralen nu die authencititeit uit. Door nu een weblog-layout middels technische middelen te vervolmaken doe je dus wellicht geweld aan dit principe. Misschien dat daar ook mijn gevoel uit voort komt. Toch vreemd dat iets wat zo mooi is geworden (frankwatching) dat bij me op roept en kenelijk bij fred ook…

  Antwoord
 5. Simon

  Ik ging niet in de verdediging, ik gaf mijn mening hierover, das wat anders. 😉
  Overigens zijn zowel Frank als ik er ons van bewust dat uitbreidingen ook te veel kunnen zijn, ‘overdone’. Maarehm… Eigenlijk… Wat voor onderdelen zijn er dan bijgekomen zaterdag? Volgens mij waren het vooral nieuwe functionaliteiten zoals trackback, de ingebouwde RSS-reader, de log-in functie.
  Communicatiemiddelen maken het communiceren makkelijker en dat kan toch zeker leiden tot een persoonlijker karakter, in vergelijking tot ‘de man’ achter een website die nooit te bereiken is, maar dit is absoluut niet het geval.
  Wat maakt een site persoonlijk? Maakt een slechte/simpele lay-out een site persoonlijk?

  Nu stel ik het wel heel kort, maar ik vind het toch een vreemd onderzoek… 😉
  Wel een interessante discussie. Zeker iets om door te zetten vanavond in de chat. Ik ga dan ook maar weer even verder met de voorbereidingen…

  Antwoord
 6. Fred Zelders

  @Hans: Helemaal eens over de kwaliteit!
  @Simon: Je hebt gelijk, er is niet ECHT veel veranderd. Ik denk dat wat Hans bedoelt namelijk ook al op Frankwatching.Com van VOOR de metamorfose van toepassing was.
  [Hans, als je daar anders over denkt dan hoor ik dat graag 🙂 ]
  De verandering [ander smoel/andere structuur e.d.] haalt je echter even uit de dagelijkse sleur en triggert je om ook weer eens met een andere insteek naar de site te kijken, en dan komen er opmerkingen en meningen als hier boven geschetst naar boven.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This