Select Page

99% inspiratie

OdeEen hele mooie column in Ode die mij inspireert. Henk Jan trouwens ook.

 “Angst regeert de wereld. Steeds meer. Angst staat dromen en genieten in de weg. Angst staat leven in de weg. Wie durft het om niet bang te zijn? Om te kiezen voor de enige echte bron van een vervullend leven: inspiratie? Lance Secretan beschrijft hoe de keuze voor inspiratie organisaties en relaties verrijkt. In deze ‘ode aan inspiratie’ ook aandacht voor initiatieven die succesvol zijn omdat ze inspireren. En inspirerende woorden van bekende leiders die de moed hadden om niet bang te zijn.”

“Je bent nog niet opgestaan of het begint al. Een spervuur van informatie wordt losgelaten op de breedband van je bewustzijn – nog voor je helemaal wakker bent. Je begint de dag misschien met een paar kostbare minuten van intimiteit of een praatje met je familie – al was het maar om te bespreken wie de kinderen na school ophaalt. Intussen zuigen radio, televisie of krant je mee in een maalstroom van geweld, rampen en tragedies. Aan het ontbijt lees je de informatie op het pak cornflakes of het melkpak en berekent het aantal calorieën, koolhydraten en het cholesterolgehalte. Je bent al met van alles tegelijk bezig. Je kleedt je kinderen aan, pakt lunchdozen en rugzakken in en je neemt onderwijl de schooldag en het huiswerk door. Opgejaagd en gespannen stort je je vervolgens in het verkeer, terwijl de zorgen en angsten van je eigen werkdag je overmannen. En dan vraag je je af waarom je niet erg geïnspireerd voelt.”

Treffend! De rest mag je zelf lezen. Wat me nog wel het meest bij is gebleven is de stelling dat motivatie voortkomt uit angst en inspiratie heeft te maken met overvloed, zorg, liefde, zonder voorwaarden. Wie motiveert zorgt in de eerste plaats voor zichzelf, wie inspireert zorgt in de eerste plaats voor een ander. Of: onze persoonlijkheid wordt steeds rijker en onze ziel steeds armer…..Het artikel sluit ook prachtig aan bij de Vertraagde Tijd van Cornelis. Alles gaat sneller maar dat wil niet zeggen dat we zelf ook sneller moeten gaan. Lance Secreta zegt in het artikel: 

“Onze wereld is zo versneld en het leven is zo veeleisend geworden dat er nauwelijks tijd is om even rust te nemen en naar onze ziel te luisteren.”

Van harte aanbevolen en ik ben benieuwd of je er de tijd en inspiratie voor kunt vinden. Wil je me eens laten weten wat je ideeën en gevoel hierbij is? Of je er door geinspireerd bent geraakt of juist niet?

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

1 Comment

 1. Kees van der Meeren

  Beste Hans.
  Ik las op je website dat je deze kolum van harte aanbevool en wist dat mijn moeder 🙂 dit tijdschrift thuis had liggen. Eenmaal weer in de veilige thuishaven teruggekeerd besloot ik me er maar aan te wagen.
  Een heel intressant stuk tekst en het stuk over studie en leren zie ik direct terug op de universiteit. Het halen van een studie is gebaseerd op straf, haal je niet voldoende ects dan kun je het volgende jaar niet in of word je studiebeurs omgezet in een lening. Eigenlijk zou een universiteit juist een broedplaats moeten zijn voor inspiratie. Een plek waar mensen hun eigen intresses kunnen volgen. Niet motivatie maar inspiratie zou de belangrijkste term moeten zijn.
  Een kort voorbeeld, voor mijn eigen studie (bedrijfswetenschappen) merk ik dat ik gemotiveerd moet worden. Ik vind de meeste vakken wel intressant, maar haal mijn motivatie! uit de ects. Voor de keuzevakken die ik volg is inspiratie mijn leidraad, ik volg zelfs vakken terwijl ik weet dat ik op de tentamendatum helemaal niet kan.
  Dit jaar rond ik mijn bachelor af en mijn voornemen is dan ook om vanaf dit moment meer voor inspiratie te kiezen. Proberen uit te zoeken wat mij drijft en de inspiratie volgen.
  Ik denk ook dat een ander onderwijs systeem daaraan positief kan bijdragen. Het zogenaamde “iederwijs” is nog omstreden maar ik denk dat het wel een grote kern van waarheid bevat. Ook een universiteit zou hier op in moeten spelen. Waarom is er geen studie die mij alleen verplicht een bepaald aantal ects te halen en mij vervolgens geheel vrijlaat in mijn vakkeuze. Het gaat per slot van rekening om wetenschappelijk denkniveau. Conclusie; de universiteit (maar eigenlijk het gehele onderwijs systeem) dient studenten/leerlingen meer te prikkelen dan te verplichten.
  Groet Kees

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This