Select Page

Over conversaties, burgerjournalistiek en imagineering

De laatste tijd valt me op dat ik het woord conversation nogal eens hoor als we het over de ontwikkelingen rondom weblogs en burger journalistiek hebben. Tijdens Blogwalk hadden we het er ook over. Maar waarom gaat die burger dan conversaties aan? Waarom is hij bezig met tools zoals weblogs, foto-archieven, RSS-feeds, videoblogs en dergelijke? Bij Frankwatching wordt een interessant lijstje genoemd naar aanleiding van een prachtige presentatie van Jarvis (uit 2004):  

“Waarom creëren burgers content? Waarom lezen ze elkaars content? • Control: Het magische woord voor de media van vandaag. Niet de drukpers maar de afstandsbediening is de meest revolutionaire media-uitvinding. Het publiek kreeg de regie over de media weer in handen.

 • Voice: Door de nieuwe tools is het publiek niet alleen in control, maar ook in staat om te creëren en distribueren. Een stem voor het publiek.

 • Authority: De social media trekken de autoriteit van de grote media omver en vestigen een nieuwe autoriteit, die van van het publiek zelf.  “We vertellen wat ons bezig houdt en als de gevestigde media ons niet bevallen, dan starten we onze eigen media”.

 • Community: Bloggers vertrouwen elkaar. Ze houden ervan om elkaar na de online kennismaking ook persoonlijk te ontmoeten, zodat ze kunnen zeggen: “Je bent precies zoals ik dacht dat je zou zijn!”. Ze houden conferenties in de USA, in Wenen en zelfs in Teheran. Bloggers zijn niet eenzaam, maar juist uitermate sociaal.

 • Convenience: Het gaat bij citizens media om vertrouwen. Je hoort van je vrienden wat van belang is. Zij lezen, zodat jij het niet hoeft te doen.

 • Passion: Het gaat bij deze media om passie, waarmee inmiddels miljoenen blogs gevuld worden.

 • And now… profit: Op dit moment hebben beoefenaars van het vak visioenen hoe je er je bestaan van kunt maken. Je wil ze daarbij helpen. En zij zullen dankbaar zijn. Het is het begin van een mooie, nieuwe relatie.”

Tel bij dit lijstje de trends superconnected, always on en user in control op en wellicht kun je je dan voorstellen dat we slechts aan het begin staan van de ontwikkelingen. Immers ‘always on’ kunnen we nog niet in elke situatie waar maken omdat we het device er nog niet voor hebben en ‘superconnected’ zijn we ook nog niet om dezelfde reden. Daardoor zijn we nog niet zo ‘in control’, maar het begin is wel gemaakt. Burgerjournalisme komt razendsnel op. Dit alles heeft consequenties voor welke producten er gaan komen. Producten moeten dus mogelijkheden bieden om de genoemde zaken te kunnen bieden en dan liefst ook nog in 1 device of liever via 1 device. Roel Pieper noemde het domme apparaten die ontzettend veel kunnen door de connectie met ‘het netwerk’. Maar niet alleen voor producten en diensten zal user in control belangrijk worden. Ook voor de marketeer is er werk aan de winkel, immers ze zullen rekening moeten gaan houden met burgerjournalisme of nog liever het moeten gaan zetten:

 • Relationships: De enorme kans voor marketeers is om citizens’ media te benutten om nieuwe, sterke, directe, intensieve, vertrouwde relaties met consumenten aan te gaan.
 • Influencers: Je kunt influentials bereiken. Uit studies naar de invloed van discussies op forums en weblogs over muziek blijkt dat de chatter van deze online influentials een exacte voorspelling gaf van de de muziekverkoop in een bepaalde periode. Webloggers beïnvloeden de popcultuur, de politiek en het zakendoen. Het zijn de invloedrijke consumenten die je graag bereikt.
 • Value: Dit nieuwe medium geeft je een extreem goede gerichtheid op je doel (targeting). Je weet precies wat mensen bezig houdt omdat ze erover schrijven en ervoor kiezen om het te lezen. De massamarkt is dood. Welkom bij de massa van de nichemarkten.
 • Value: Weblogs en citizen’s media hebben ook een onvoorstelbare waarde. Als je hoort wat het betekent om deze groep beoefenaars te steunen of blij te maken, dan zul je verbaasd zijn. Het is nog steeds erg goedkoop. Het zal wel wat duurder worden, maar goedkoop zal het blijven. Dat is ook het echte kenmerk van dit nieuwe medium waar je zonder moeite in kunt stappen, waar geen infrastructurele kosten aan verbonden zijn en waar geen schaarste aan te pas komt: het is goedkoop.
 • Relationships: Maar wat niet vaak genoeg herhaald kan worden is dat de reden om via de citizen’s media de markt op te zoeken is dat je nieuwe, sterke, directe, betrouwbare, intieme en waardevolle relaties opbouwt met mensen die de media tot nu toe het publiek noemden en die door marketeers tot op heden als consumenten werden bestempeld.
 • Eigenlijk past dit allemaal weer perfect bij Imagineering (vanaf pag. 19): starten bij de klant, zijn passie, zijn problemen en van daaruit waarden toe gaan voegen. Ging het in het product(ie)georienteerde tijdperk om engineering en fysieke communicatie, in de marktgeorienteerde samenleving ging het om marketing en broadcast communicatie en in het tijdperk waar we nu in terecht komen en het immateriele en emotionele aspect belangrijk wordt, zal het gaan om imagineering (engineering of the imagination) en interactieve communicatie (conversaties dus).

  Tags: , , ,

  About The Author

  Hans Mestrum

  Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

  3 Comments

  1. james

   te gek een post Hans! Met je eens. Dit is zo groot. Van maarkt perspectief tot nieuwe vormen van politieke kracht. Mensen hebben het moeilijk gehad voor een lange periode. De “disconnect” tussen politici en burgers is nu niet zo groot, en, het mag niet zo veel uit. wij hebben dezelfde mogelijkheden nu om onze eigen meningen te uiten en praten met anderen. Nu komt de organizatie periode over hoe wij gaan meer efficient met elkaar praten en elkaar bereiken; hoe wij kunnen dat meteren zodat wij zijn zichtbaar als individu zoals lid van een af meer groepen, en natuurlijk dit gaat onze role als consumenten zeker beinvloeden.
   groet
   j
   ps forgive my dodgy dutch grammer/spelling:)

   Antwoord
  2. Interdependent Thoughts

   De Consument: zullen we hem afschaffen?

   Elke keer dat ik in een discussie over bijv. social software het woord consument hoor gaan mijn nekharen overeind staan. Zeker in de context van social software geeft het gebruik van het woord consument volgens mij aan dat je geen…

   Antwoord
  3. james

   met je eens ton. Ik had er misschien meer kunnen nadenken over het gebruik van dit woord (consument). Na reflectie vind ik het ook een woord waar ik niet lekker me voel. Zeker is consument passief en een soort cijfer voor statistieken. Dus ga ik ff nadenken over een andere meer actief woord voor een levende, emotionele en reactieve individu.

   Antwoord

  Leave a reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Welkom!

  hans mestrum
  Hans Mestrum

  Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

  Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

  Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

  Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

  Laatste video’s

  Recente Tweets

  Archieven

  Categorieën

  Zonnemeter

  Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

  Pin It on Pinterest

  Shares
  Share This