BlogWalk 7.00009Afgelopen vrijdag was ik bij de meeting Blogwalk 7 in Mechelen met als thema civic journalism. De opzet van deze meetings is in een open space. Een dergelijke opzet past natuurlijk perfect in het tijdperk van communicatieve zelfsturing, immers het gaat hier om conversaties over een onderwerp dat jij met je gesprekpartner belangrijk vindt. Of zoals Ton Zijlstra het treffend zei: “het zijn de juist mensen die hier zijn, anders waren er wel anderen. Het gaat over het juiste onderwerp, want kennelijk vinden jullie dat belangrijk”. De deelnemers kwamen uit diverse interesse– en werkvelden en kenden elkaar niet. Bekenden voor mij waren Jeroen van Minitrue, Maarten van blogologie (en TypePad) en Ton van Interdependent Thoughts. Het was dus interessant om de anderen te leren kennen:

Clo Willaerts (http://babynox.blogspot.com)
Tom de Bruyne ( http://www.memori.be/WEBLOG/ )
Jelle Van den Bergh ( http://www.memori.be/WEBLOG/, http://www.jel.be)
Elmine Wijnia (http://elmine.wijnia.com/)
Paul Kersmaekers (http://www.polskaya.be)
Bram Souffreau (http://www.kapingamarangi.be)
Niels Hendriks
Bartel Volckaert (http://www.journalinks.be)
Francisco Van Jole (http://www.2525.com)
Dorien Aerts (http://theonehitwonder.blogspot.com)
Sven De Haeck (http://www.internetjournalistiek.be)
Brice Le Blevennec (http://www.brice.org)
Manja Dorlandt
Henk Van Ess (http://www.voelspriet.nl/wie.htm)

De bijeenkomst vond plaat in de Katholieke Hogeschool in  Mechelen. We begonnen met onze verwachtingen en belangrijke items voor die dag te noteren op post-its en die op te hangen. Ondertussen

ontstonden natuurlijk al diverse gesprekken. Ik heb een hele tijd met Sven gesproken. Hij zit eigenlijk met hun website (is het een weblog?) internetjournalistiek op het grensvlak tussen journalistiek en weblogs en schrijft vanuit zijn journalistieke gezichtspunt. We hebben interessante items besproken over wat is nu eigenlijk een journalist en kan een weblogger zich ook journalist noemen. In België schijnt het zo te zijn dat de term/het beroep beroepsjournalist beschermd is. Maar in diverse andere gesprekken (met o.a. Dorien tijdens de lunch) werd eigenlijk niet duidelijk wat dat dan precies is. Wellicht zou een proef van een weblogger die zich in schrijft voor beroepsjournalist daar meer helderheid in verschaffen. Sven en ik hebben het ook gehad over waarom journalisten wat in de verdediging schieten als het gaat om weblogs. Al snel kwamen we tot de conclusie dat het belangrijk is voor journalisten om mee te groeien met wat er gaande is. Het gaat niet zo zeer om het fenomeen weblog maar vooral om de trends die er plaatsvinden: always on, superconnected en user in control. Ik hoorde die van Roel Pieper en moet zeggen dat me dat de laatste dagen behoorlijk heeft beziggehouden. Als je naar die trends kijkt dan is vooral het fenomeen user in control (en worden weblogs daarom niet zo populair) dat journalisten zorgen baart. Zij waren immers degenen die bepaalde wat nieuws is en wat er verteld werd. Nu doet de gebruiker dat zelf. Ai! En hoe zit het dan met betrouwbaarheid en geloofwaardigheid? Ja daar gaat nu ook een discussie over. Volgens Steve Rubel bouwt de user die geloofwaardigheid en reputatie zelf op. Ja en dan wordt het toch een ander speelveld voor journalisten. Sven had het ook dinosauriërs die zich zelf zien uitsterven als ze niet mee evolueren. Ik denk dat hij gelijk heeft. Hij laat zelf zien door internetjournalistiek.be dat het anders kan. Het lijkt op een weblog (nee eigenlijk is het dat gewoon), er wordt virtueel gewerkt (geen hoofdredacteur etc.), journalistieke beginselen worden in acht genomen, er zijn reactiemogelijkheden en in alles proef ik een weblog (jammer dat ik (nog) geen trackbackmogelijkheid zie). Maar dan geintegreerd in een geheel van andere (communicatie)middelen: een nieuwsbrief, een magazine, Computer Assisted Reporting. Kijk daar gebeurt iets! En als je dan ook nog kijkt naar wat Bartel Volkaert nog meer heeft gedaan met zijn journalinks dan denk ik dat dat een aanknopingspunt is voor andere journalisten, want de grenzen vervagen (aldus Frankwatching) en interjournalistiek gooit de knuppel in het hoenderhok!
Ja hier ging het dus de hele dag over. Natuurlijk ook over de Treo van Maarten als weblogdevice en andere nieuwe gadgets. Inspirerend, energievretend maar veel stof tot nadenken. Jammer dat ik niet meer mensen heb kunnen spreken, maar in de loop van de middag was mijn batterij leeg of liever had ik zoveel aansluitingsmogelijkheden om mijn batterij weer op te laden dat het tijd werd om te stoppen.

Je kunt op de volgende manieren nog meer lezen over deze bijeenkomst:

Technorati tag blogwalk
Flickr tag blogwalk
Wiki blogwalk
Topic Exchange

Tags: blogwalk