Tagvertising

Folksonomies2Folksonomy en tagging is een nieuw buzz-woord. Maar het is meer dan dat. Het is een belangrijk tool om een ‘venster’ te hebben of te krijgen op de wereld. Dus voor iedereen die daar in is geinteresseerd is deze trend heel belangrijk. Ik ben zelf ook al een tijdje bezig met tagging en tools daar voor. Zo gebruik ik Furl voor bijvoorbeeld whitepapers en sites op te slaan onder bepaalde labels. Del.icio.us gebruik ik min of meer voor hetzelfde. Regelmatig zet ik de opgeslagen informatie uit del.ico.us (eigenlijk gewoon bookmarks) over in Furl. Flickr gebruik ik voor foto’s te labellen en Technorati voor het taggen van mijn postings. Als je dat taggen goed doet krijg je een hele rijke context en als je dan via Technorati een dergelijk tag als zoekopdracht ingeeft, dan krijg je zowel de gevonden informatie uit Technoratie (blogs), foto’s (uit Flickr), whitepapers etc. (uit Furl en edel.ico.us). Plus natuurlijk alle informatie van anderen over de hele wereld die dergelijke tools gebruiken. Kijk maar eens bij de zoekopdracht naar folksonomies in Technorati. Je ziet de foto’s uit Flickr, de blogs, de Furl tags en de del.ico.us tags bij elkaar. In het plaatje (klik voor vergroting zie je een ‘tag map’ van del.ico.us van mij links, deze posting rechts en daaronder de posting van Steve Rubel, naar aanleiding waarvan ik deze posting schrijf. Onder de groene balk zie je nog del.ico.us en Furl bornnen staan.
Ik was vandaag aangenaam verrast dat Steve Rubel dit fenomeen uitgebreid bespreekt in zijn posting van vandaag en een artikel in iMediaconnection. Hij noemt het Tagvertising = blogging 2.0. En zoals je ziet als je op het woord tagvertising klikt is er nog geen context van. Trouwens grote kans dat wanneer jij deze tag gebruik er al wel context zal zijn (bijvoorbeeld die van deze posting). Probeer het over een tijdje nog maar eens en je zult zien dat er dan wel van alles zal zijn. En daarmee zal ook direct duidelijk zijn wat de invloed is van Steve Rubel. Ik denk dat dit artikel van Steve veel invloed zal hebben. Een echte aanrader!

“– Although tags are far from perfect (they generate a lot of false/positives), marketers should nevertheless be using them to keep your finger on the pulse of the American public. Start subscribing to RSS feeds to monitor how consumers are tagging information related to your product, service, company or space. These are living focus groups that are available for free, 24/7.
– Folksonomy sites can be also be carefully used to unleash viral marketing campaigns – with a caveat. Marketers should be transparent in who they are, why they are posting the link/photos and avoid spamming the services
– As tagging grows and the search engines begin adding this feature to their sites, Google and Overture will allow advertisers to buy keywords across certain tags. Watch for this later this year.
– Last but not least, one or more entrepreneurs will launch a tagvertising network that facilitates a keyword buy across all sites that use folksonomies.”

Tag: , , , , , , ,

 

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

4 Comments

 1. Anders Floor

  Het idee om meta-informatie toe te voegen is goed – het is en wordt ook een van de belangrijke pijlers van eBase – maar de genoemde tags leveren wel een enorme hoop irrelevante resultaten op. Klik ik op de “Technorati”-tag, dan staan er twee onleesbare Japanse resutlaten bovenaan, en is de rest van de lijst eveneens gevuld met zeer veel resultaten in talen die ik niet spreek, en spreken ook de rest van de resultaten me niet aan. Dat probeer je als gebruiker twee keer en daarna niet meer.
  Het zou veel meer waarde krijgen wanneer de weblogger – die zelf de tags toevoegt – zelf de context zou kunnen bepalen. In het geval van Hans on Experience zou het dus vooral interessant zijn om resultaten te zien van andere, Nederlands- of Engelstalige business blogs. Zolang dat niet gerealiseerd kan worden is tagvertising aardig, maar niet veel meer dan dat.
  Een andere optie is eventueel om op combinaties van tags te kunnen zoeken. Zo is de kans groter dat je relevante resultaten te zien krijgt.
  Heb je zelf een weblog met een aanzienlijk archief, dan zou dit systeem binnen je eigen site wel meerwaarde kunnen bieden. Het zou de onderlinge verbanden tussen je artikelen kunnen verduidelijken. Daarmee zou een een zwak punt van het huidige weblogsysteem, waarbij waardevolle artikelen al snel naar het archief verdwijnen om daar in de vergetelheid te raken, kunnen worden opgevangen.

  Antwoord
 2. Hans

  @anders: hoi anders, zinvolle feedback! Thx. Echter ik vind talen die ik niet spreek en zaken die ik niet relevant acht (in eerste instantie) wel degelijk interessant. Dit geeft toch weer interessante invalshoeken en aanknopingspunten. Zo heb ik vanmiddag uit de Technorati tag die jij bedoelt toch enkele interessante contacten opgedaan en onderwerpen gezien. Je hoeft niet altijd de tekst te kunnen lezen om te ‘proeven’ wat er in de wereld gebeurt. Maar ik ben het met je eens: we zijn er (nog lang) niet. We moeten alleen proberen om het internet weer niet zodanig in een keurslijf te gieten dat we vervolgens alleen maar zeer individuele toepassingen krijgen. In mijn visie zijn we nu pas aan het begin van het weer tot een geheel maken van de delen. We leggen de verbanden weer aan die we eerst (technisch) uit elkaar hebben gehaald om het te willen begrijpen: veel weten van steeds minder. Nu gaan we weer samenvoegen (lees: taggen, trackbacken, comments toevoegen, etc. en dit is alleen nog maar weblog-techniek). Dat is een trend die zich overal laat zien.
  Vwb je opmerking over in de vergetelheid raken: ik merk dat zaken die ik vastleg (structureer, tot eenheid maak) en vergeet, voor anderen relevant kunnen zijn of worden. Tenminste als ze het kunnen vinden. En met tagging kan dat.
  Ik ben benieuwd wat eBase voor mogelijkheden biedt op het gebied van meta-informatie.

  Antwoord
 3. Hans

  @anders: en wat denk je van The Guardian?

  Antwoord
 4. Anders Floor

  Al een stapje zinvoller, omdat de populariteit van een onderwerp in 1 keer duidelijk wordt. Leuk aan The Guardian vind ik ook vooral het contemporaria-kader bij weblog-items, zie bv. http://blogs.guardian.co.uk/observer/archives/2005/04/13/the_sheer_bloody_hell_of_the_wednesday_politics_meeting.html
  Geeft je opnieuw sneller een beeld van de grotere context. Nou nog een onderdeel “gerelateerde artikelen”.
  Overigens kun je je afvragen in hoeverre deze tags te vergelijken zijn met META-tags, en in hoeverre de tagvertising te maken zal krijgen met de problemen die zoekmachines tegen zijn gekomen.
  Met die META-tags kun je bij elke pagina met een omschrijving en met trefwoorden aangeven waar de inhoud over gaat, en die zouden zeer relevant moeten zijn voor zoekmachines. Echter, die tags werden massaal misbruikt door spammers waardoor zoekresultaten werden vervuild. Google is er toe overgegaan om deze tags helemaal te negeren.
  Wat dat weer tot gevolgen heeft wordt wel duidelijk uit de AdSense-advertenties. Daarbij kijkt Google naar de hele tekst op een webpagina en probeert het daar zelf de belangrijkste woorden uit te halen. Bij Google Adsense-advertenties kun je goed zien hoe zwak dat systeem eigenlijk in elkaar zit. Het gehalte irrelevante advertenties is daarbij onnoemelijk groot. Ik zit zelf al weken te puzzelen waarom ik bijvoorbeeld alleen maar vacature-advertenties of lenen-advertenties krijg op pagina’s waar dat in het geheel niet aan de orde is. Ook voor andere toepassingen is het door het META-tag-spammen en dientengevolge het negeren van die tags, veel moeilijker geworden om de juiste context van een webpagina te (laten) bepalen.
  In hoeverre zal tagvertising dezelfde vervuiling door spammers ondergaan? Je kunt met enkele duizenden weblogs nog wel een moderatie toepassen, maar met honderdduizenden is dat geen doen meer. Het lijkt me een achilleshiel van het systeem.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This