Select Page

Scenario 2 voor 2020: Kwaliteit heeft een prijs

In scenario 1 ging ieder zijn eigen weg. Dit onderstaande scenario is een pessimistisch scenario en lijkt en bepaalde opzichten wel op het huidige tijdsbeeld. Het lijkt er hier op dat de gespleten samenleving waarin individueel belang het maatschappelijk belang ondergraaft het gevolg is van het feit dat er wel zelfsturing is maar geen communicatie. Door onvoldoende negatieve terugmelding (feedback) wordt er onvoldoende geleerd en laaien er emoties op. Arnold Cornelis zou zeggen dat we met de verkeerde middelen in het verkeerd systeem zitten: wel zelfsturing maar in een systeem van sociale regelgeving? Dat gaat niet werken. Bij zelfsturing hoort loslaten maar tegelijk ook feedback en communicatie. Zo leren we dan. We kunnen niet ‘oud denken’ en ‘nieuw doen’. Of andersom. Maar het kan ook zijn dat we in dit scenario juist aan het leren zijn. Dat we dus nog niet zo ver zijn en dat de beschreven spanningen nodig zijn voor een volgende stap. Dan is 2020 dus nog te vroeg om te bespreken van het tijdperk van communicatieve zelfsturing. Dan zitten we in 2020 dus nog in de overgangsfase.


“Anno 2020 is de verhouding tussen collectief belang en individueel belang niet in evenwicht. Dat komt doordat veel maatschappelijke systemen – traditioneel gericht op het gemeenschappelijk belang – ondergraven zijn door individuele belangen. Nederland is daardoor een ‘gesple­ten samenleving’ geworden, die wordt gekenmerkt door differentiatie en sociale tegenstellingen. De verschillen tussen arm en rijk zijn groot, en lopen dwars over de verschillen tussen etnische bevolkingsgroepen heen. Onder de oppervlakte van de samenleving heersen grote spanningen. Die spanningen worden nog versterkt door­dat de Nederlandse economie maar niet uit de depressie van 2015 wil komen. Nederland is achtergeraakt in Europa en heeft al een derde waarschuwing van de Euro­pese leiding ontvangen. Het feitelijke beleid wordt gro­tendeels door Europa ingevuld.”

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This