Select Page

Waar hadden we het eigenlijk over?

Vandaag plaatste ik dit stuk op MarketingFacts.
Het ging weer over cijfertjes. Op zich is daar niks mis mee. Het stuk van Marco is prima om te lezen en daar je eigen conclusies uit te trekken (of niet). Maar cijfers blijven cijfers en zijn daar ook voor uitgevonden. We verwarren cijfers met lezers. Lezers zijn mensen en daar had het in de discussie ook over kunnen gaan. Hoe komen onze lezers op onze weblog? Wat willen ze lezen? Hoe maken ze een ‘memorable experience’ mee op onze weblogs? Welke mensen zitten er achter die cijfers? En waarom? Maar we buitelen liever over elkaar heen over materie die slechts een representant is van de werkelijkheid, de cijfers. Die werkelijkheid vergeten we maar even.
We slepen er dan gemakshalve ook nog even het geld bij en dan is natuurlijk het hek helemaal van de dam.


Wie aan iemands portemonnee komt of er iets over zegt is nog niet klaar. En dat hebben we geweten. Gaandeweg de dag ging de discussie al niet meer over de cijfers, maar over betrouwbaarheid, niveau, vals spelen, sarcasme, irritatie…..dus toch over mensen? En weer later ziet men de zaak al niet meer, maar alleen maar de persoon. Maar wie ‘praat’ met wie? Op het eind blijkt zelfs dat we elkaar niet kennen…..
En alsof geld het enige middel is om waarde toe te voegen….Waarom hebben we het niet over andere middelen om waarde toe te voegen: enthousiasme, energie, (com)passie, aandacht, dialoog? Daar hebben genoeg van en het kost niks. Maar wat doen we? We praten liever over cijfers en geld; beperkt houdbaar en schaars. Als we die 81 reacties en meer dan 2300 views hadden besteed aan die andere zaken voor onze lezers dan hadden we echt(e) waarde toegevoegd. Gelukkig eindigt de discussie met: ‘fun in plaats van euri’s’. Nu het leuk wordt en interessant stopt de discussie ineens. In de grote mensenwereld (lees: mannenwereld) is het praten over zachtere waarden zoals ik genoemd heb lastig, niet wenselijk en niet ‘bij het onderwerp’. Dit terwijl er aan die ‘andere’ waarden momenteel veel verdiend wordt. In de emotion economy (value economy + experience economy) spelen cijfertjes en geld letterlijk en figuurlijk geen rol. De weblog is een mooi voorbeeld van die emotion economy: eerst fun, passie en enthousiasme en later (wellicht) de business case. Het proces op zich wat zich afspeelde was een perfect voorbeeld van passie etc. echter bij een onderwerp (cijfers) waar dat niet bij past. En dat klemt, dat proef je. Daarom liep de discussie ook zoals hij liep. Soms is stilte echter beter dan ‘herrie’….
Jammer van het overigens prima stuk van Marco, maar cijfers en statistieken zijn de (geïsoleerde) aandacht (of liever: een dergelijke discussie) niet waard vind ik, onze lezers (lees: klanten) met hun (eigen)aardigheden des te meer!

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

2 Comments

 1. MarketingFacts

  Waar hadden we het eigenlijk over?

  Het ging weer over cijfertjes. Op zich is daar niks mis mee. Het stuk van Marco is prima om te lezen en daar je eigen conclusies uit te trekken (of

  Antwoord
 2. Hans on Experience

  Statistieken december 2006

  Zo eerst maar even de statistieken van december 2006 op een rijtje zetten voordat ik dat vergeet. Ik gebruik daar mijn statieken voor van Awstats die dus rechtstreeks van de serverlogs komen. De rommel (spam etc.) is daar al uitgefilterd en bezoekers z…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This