Geen bronnenbescherming voor Belgische bloggers

En_nu_even_ernstigUpdate: Luc van Braekel reageert zelf op een aantal vragen en opmerkingen.
Op LVB.net staan altijd prima postings met veel diepgang. Ook nu weer heeft Luc van Braekel grondig het onderwerp bronnengeheim ofwel bronnembescherming in België uitgezocht. Zijn conclusie:
“De nieuwe wet op de bronnenbescherming zal enkel voor professionele journalisten gelden (in hoofdberoep of in bijberoep), voor professionele redactiemedewerkers en voor organisaties met rechtspersoonlijkheid. Wie onbezoldigd publiceert, zal zich niet kunnen beroepen op het bronnengeheim.”
Al eerder had hij het over de rechten en plichten van een blogger ten opzichte van een journalist. En of bloggers journalisten zijn.
Heeft iemand in Nederland dit al eens uitgezocht?

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

4 Comments

 1. bas

  Dat vroegen wij ons ook al af Hans! Misschien dat een journalist van zich kan laten horen!

  Antwoord
 2. Hoxha

  In nederland is bronbescherming (verschoningsrecht) niet bij wet geregeld. Zo komt het wel eens voor dat journalisten door het Openbaar Ministerie gegijzeld worden (vastgezet in de cel) om ze te dwingen hun bron te noemen. Tot nu toe ondergingen journalisten dit, zonder dat dit ooit succes heeft gehad voor het OM. Er is wel eens sprake geweest om dit bij wet te regelen, ( http://www.borisdittrich.nl/article.php?sid=22 )maar deze plannen liggen alweer diep opgeborgen in lades voor zover ik weet. Ik weet niet hoe dat in Belgie zit, maar een journalist in Nederland heeft geen andere status dan een ‘normale burger’. Het is geen beschermde titel zoals arts of architect. Iedereen mag zich journalist noemen, dus dat gebeurt ook heel veel.

  Antwoord
 3. bas

  Maar ik neem aan dat de ‘status’ van een persoon die ‘voor journalist geleerd’ heeft aanzienlijk hoger ligt dan een persoon die dit vanuit eigen opleiding is geworden.
  (Natuurlijk is status erg onderhevig aan de lezers … maar ook aan de ‘beroeps’groep die elkaar kent en respecteert.)

  Antwoord
 4. francine mestrum

  Wie bent U, Hans Mestrum?
  Wij worden eenzaam in België.

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This