Select Page

Weblogs in het onderwijs?

Blogpic1Ik schreef al eerder over projectblogs, het gebruik van blogs in crisissituaties en de inzet van blogs in een business book tour. Op de EduSite van SURF trof ik een goed artikel aan over bloggend leren geschreven door Marije Zomerdijk. Ze haalt daarbij Amerikaans onderzoek aan waarin uit de doeken wordt gedaan waarom je zou edubloggen. Ook kijkt ze naar de praktijk, want daar gaat het natuurlijk om. Naast de normale blogs komt ze resourceblogs tegen en intranetoplossingen.
De Nederlandse edubloggers staan nog in de kinderschoenen merkt ze op. Edublogs en de weblog van Pierre Gorissen proberen een stimulans te geven aan het gebruik van weblogs in het onderwijs. De BlackBoard weblog van de Universiteit van Leiden is een weblog die haar leden op de hoogte wil houden van ontwikkelingen.
Als je ‘normale’ digitale leeromgeving vergelijkt met weblogs dan valt op dat weblogs veel studentvriendelijker zijn. Studenten kunnen er makkelijker en sneller (vooral ook onderling) mee communiceren. De conclusie is dan ook dat bloggen de meest democratisch manier van electronisch leren is.
bron: EduSite
Ook op de weblog ICT en onderwijs wordt aandacht besteed aan deze special. Deze weblog is sowieso zeer de moeite waard!

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

6 Comments

 1. Sybilla

  Ik denk dat het niet zozeer de Nederlandse ‘edubloggers’ zijn die nog in de kinderschoenen staan als wel het gebruik van weblogs in het onderwijs zelf, als onderdeel of vorm van een studietaak. De edubloggers zelf lopen al een behoorlijk tijdje mee… 😉

  Antwoord
 2. BlackboardBlog

  Edusite Artikel – Bloggend leren: weblogs in het hoger onderwijs

  Beetje laat (het artikel is gisteren uitgekomen), maar voor wie dit nog niet heeft gezien. Overzichtsartikel over de opkomst van Weblogs in het onderwijs.Bloggend leren: weblogs in het hoger onderwijsWat anderen schrijven over dit artikel:- ICT en Onde…

  Antwoord
 3. manja

  Heel interessant voor mijn opleiding. De Vondst-opleiding van de PABO-Meppel is gestoeld op een digitale leeromgeving. Gebruik van blackboard e.d. Ik ga dit artikel eens even doorzenden naar het management aldaar.

  Antwoord
 4. manja

  Ships, stuur ik net die mail weg aan de opleiding. Als ze nadere info willen zal ik deze link ook nog doorgeven. Bedankt.
  Groet, Manja

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This