Select Page

Open Source Marketing

Groep_jpg
Ik had het al over viral marketing en wat het betekent. Ik ben eens wat verder gaan kijken naar wat er zich nu eigenlijk afspeelt op dit vlak. Ik kwam in dit verband ook de term Open Source Marketing tegen. Daarbij wordt de nieuwe marketing vergeleken met de http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source_community. Men noemt hierbij ook wel het Word of Mouth principe. Een tijdje terug heeft CorporateBloggingInfo een interessante stukje daarover geschreven. Daarin wordt Frederik Hallberg geinterviewd over dit fenomeen. Binnen dit nieuwe marketing paradigma heeft blogging een belangrijke rol. Weblogs zijn niet alleen een nieuwe marketing instrument, maar vertegenwoordigen een verschuiving in communicatie en marketing. Het nieuwe paradigma gaat over openheid, transparantie, deelname, connecting&sharing, vrije beschikbaarheid van informatie, luisteren, dialoog. Terwijl traditionele marketing gaat over bescherming, beheersbaarheid en controle. Het lijkt op de tegenstelling van Copyleft t.o.v. Copyright.
Collaborate Marketing heeft een heel interessant artikel over deze nieuwe denkwijze geschreven. Het gaat om transparantie, real-time info, de klant aan de knoppen, wereldwijd delen, hoge interactie en een overvloed aan aan elkaar gelinkte informatie. De consument wil interacteren met het merk of nog liever maakt het merk. Het creeren van een hype via communities is daar een voorbeeld van. Met ook mogelijke negatieve gevolgen daarvan (net als bij een echt virus). Zie daarvoor vandaag de discussie op MarketingFacts.
In virale marketing of Open Source Marketing gaat het vooral ook om luisteren en conversatie. Dat heeft niet iedereen door, getuige ook de posting over GoDaddy op MarketingFacts en de laatste zin van Marco:
“Het begint bijna saai te worden, maar dat betekent dus dat de virale marketing machine gaat lopen. En dat laat Bob op zijn weblog ook weten. Wat een schreeuwerd!”
MarketingFacts heeft trouwens een aparte menu-entry Viral marketing opgenomen dus dat zegt al genoeg 😉

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This