Select Page

Feminine samenleving

Baretta
Onze samenleving wordt steeds meer feminine schreef Geert Hofstede al eerder. Ik heb dat al eens opgemerkt in het stukje Nederlanders in 2020 . Voordat we gaan denken dat het alleen maar om vrouwen gaat, geef ik even een definitie van het begrip feminine samenleving. Een samenleving is feminine zegt Hofstede als sociale sekse-rollen elkaar overlappen: zowel mannen als vrouwen worden geacht bescheiden en teder te zijn en gericht op de kwaliteit van de samenleving. Iemand die veel bezig is met de invloed van vrouwen op de samenleving en vooral met betrekking tot marketing en daar hele interessante dingen over zegt is Martha Barletta van TrendSight. Haar verrassende kijk op zaken geeft in ieder geval aan dat een veel gevallen de vrouw degene is die de aankoopbeslissing doet en dat haar invloed groter is dan we denken. Ze heeft die visie The Power of the Purse genoemd en is als Webinar te bekijken (vul wel even iets in het bovenste vakje in). Haar presentatie heb ik hier toegevoegd:
A World of Difference (.pdf) Zeer de moeite waard! Het is duidelijk dat de vrouwelijke eigenschappen die zij onderzocht heeft en beschrijft momenteel in veel discussies terugkomen en perfect passen in de veranderingen naar een meer feminine samenleving.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

3 Comments

 1. Ruud

  Op de site http://www.marketingtowomen.nl vind je meer informatie over de ‘femine maatschappij’ in het algemeen en marketing in het bijzonder.
  Je vind daar ondermeer artikelen van Lisa Johnson, Andrea Learned, Faith Popcorn, Yvonne DiVita, Amanda Stevens, Joanne Thomas Yaccato en Michelle Miller.

  Antwoord
 2. Jacobien

  Het is niet zozeer dat de samenleving ‘feminimer’ wordt.
  Barletta wijst terecht op de verschillen tussen mannen en vrouwen qua communicatie, hersenstructuur, waarden etc.
  Marketeers zouden hier veel meer rekening mee moeten houden. Bovendien zijn vrouwen verantwoordelijk voor 80% van de aankoopbeslissingen. Dus zou het onderwerp vrouwenmarketing top prioriteit moeten zijn.
  Barletta is overigens zeker niet de enige en eerste die hier aandacht aan besteed.
  Faith Popcorn schreef al jaren terug het boek: Evalutie.
  Het probleem is dat de marketingwereld nog steeds gedomineerd wordt door mannen en dat deze mannen erg veel moeite hebben met het erkennen dat men mannen en vrouwen qua marketing anders zou moeten benaderen.

  Antwoord
 3. Hans on Experience

  @jacobien: dat jacobien. Leuk je hier te ontmoeten. In The Power of the Purse komt hetgeen jij zegt perfect tot uiting. Ik vind overigens wel dat de samenleving femininer wordt. Je merkt dat aan alles. Meer aandacht voor waarden, zingeving, ander leiderschap e.d. Lees ook het stuk in Ode maar eens over vrouwelijk leiderschap: http://www.ode.nl/article.php?aID=4181

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This