· Technisch laagdrempelig
De eigenaar van een weblog kan op een eenvoudige manier bijdragen aan zijn weblog toevoegen (soms met een bijlage). Het posten van een bijdrage aan een weblog lijkt nog het meest op het invullen van een online invulformulier. De bijdragen worden in chronologische volgorde gepresenteerd en kunnen van commentaar worden voorzien.
· Relaties met anderen
Het is mogelijk om relaties te leggen tussen verschillende weblogs: meneer X reageert op zijn weblog op een bijdrage die mevrouw Y op haar weblog heeft geplaatst. Verder kun je een weblog ook voorzien van hyperlinks. Op deze manier kan een heus netwerk ontstaan.
· Persoonlijk karakter
Een weblog is vaak sterk persoonlijk (hoewel je ook als groep een weblog kunt gebruiken en heeft in de meeste gevallen een persoon of een thema als onderwerp. Het individu geeft zijn of haar mening en reflecteert. Het taalgebruik is ook vaak informeel. De weblog is in feite eigendom van een individu (‘ownership’), niet van een organisatie. Daarom zal hij/zij ook eerder bijdragen posten in een weblog dan op een forum.
· Toegankelijkheid
Weblogs kunnen eenvoudig in XML-format worden geëxporteerd en via zogenaamde RSS-nieuwsreaders worden ontsloten. Dat zijn programma’s waarmee je je op weblogs kunt abonneren. Je ziet dan aan welke weblog nieuwe bijdragen zijn toegevoegd.
Een weblog is in principe voor iedereen toegankelijk, maar het is in een aantal gevallen ook mogelijk om weblogs te voorzien van een wachtwoord.
(bron)