Select Page

Het menselijk gezicht van werk

Het_menselijk_gezichtDe afgelopen decennia zijn we verstrikt geraakt in een materiële oriëntatie op werk. In vrijwel alle organisaties staat het streven naar doelmatigheid en rendement voorop. We hebben een sterk geloof in de maakbaarheid en dus zijn organisaties gericht op sneller en meer. Dat heeft ons materieel geen windeieren gelegd, want zelfs in tijden van economische recessie genieten wij van een ongekende welvaart. Toch knaagt er iets. Velen ervaren dat ze geleefd worden door het hoge werktempo en de druk om te presteren. Organisaties zijn soms doorgeschoten in hun zucht naar zakelijkheid en groei. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in de zorg en het onderwijs. Groei blijkt echter niet altijd ‘groei’ te zijn. Het menselijke gezicht van werk verdwijnt grotendeels achter een facade van doelgericht presteren. Dat is armoede in een rijke wereld. Er is echter sprake van een groeiend verlangen naar zingeving, bezieling en aandacht voor de menselijke aspecten van samenwerking.


Het terugvinden van het menselijke gezicht van werk vraagt om een diepgaande herbezinning. Het boek ‘Het menselijk gezicht van werk: de integratie van professionaliteit en spiritualiteit’ van Henk-Jan Hoefman en Lenette Schuijt introduceert niet de zoveelste managementmode, maar het prikkelt op een positieve manier de eigentijdse en eigenzinnige zoektocht naar de essentie van werk. Deze wordt gevonden in het hart van de paradoxale werkelijkheid. Daar waar ziel én zakelijkheid samengaan,, vinden mensen immers zin in het werk en geeft de organisatie uiting aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het menselijk gezicht van werk is een bron van informatie en inspiratie.
Het boek bestaat uit vijf essays, drie interviews en twee kunstkaternen. In de essays staan vijf verschillende paradoxen centraal, zoals ‘Op de kruising van beroep en roeping ontstaat ware kwaliteit van werk’, ‘Leven met onvolmaaktheid en behoud van idealen’ en ‘Snelle oplossingen voor trage vragen?’ De essays zijn geschreven door markante auteurs als Willem de Liefde en Georgeanne Lamont. De interviews geven zicht op de wijze waarop drie mensen uit verschillende sectoren van het maatschappelijk leven in hun (beroeps)leven hebben geworsteld met de paradoxen die in de essays aan de orde worden gesteld. De twee kunstkaternen brengen het menselijk gezicht van werk in beeld.
Hoefman
Henk-Jan Hoefman is directeur van Zin in werk: een ‘klooster’ voor zingeving en werk.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

2 Comments

 1. Hans on Experience

  Experience Economy

  Steeds meer wordt duidelijk dat we ons in een turbulente tijd bevinden. De Experience Economy komt in een andere (nee niet hogere) versnelling. Eerder een lagere of zinvollere. We lazen al over de Prosumers die Slow als uitgangspunt nemen. Ik publiceer…

  Antwoord
 2. Hans on Experience

  Ander Leiderschap

  In een tijd waarin we op zoek gaan naar waarden, duurzaamheid en zingeving is er ook een trend naar ander leiderschap. Ik heb op deze weblog daar al vaker over geschreven. Met name over dienend of dienstbaar leiderschap, ook wel servant leadership geno…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This