Nederlanders in 2020

Het Sociaal Cultureel Rapport 2004 van het SCP heeft veel stof tot discussie opgeleverd. Alleen het NRC al besteedde er twee dagen twee pagina’s aan. Vooral het zorgelijke beeld van ons komt aan bod. Daarbij springen er enkele tegenstellingen uit. Zo vinden we dat het goed gaat met onzelf maar zijn we niet tevreden met de samenleving. Dit komt doordat we in een tijd leven van trendbreuken. Ik schreef daar al eerder over. Nederlanders zelf worden meer feminin en neigen naar de Scandinavische manier van leven (meer feminine), de regering gaat steeds op de amerikaanse toer en wordt steeds ‘stoerder’ (lees: masculine) en de vakbonden en andere instituties leven nog volgens het duitse model van (over) georganiseren. We zouden ook kunnen zeggen: de nederlander vraagt zich steeds meer af ‘waarom?’ en zoekt zingeving, de regering roept ‘niet l..llen maar poetsen en niet flauw zijn’ en de vakbonden zeggen: ‘wij spreken namens…’ terwijl de nederland steeds individualistischer wordt.

Meer info: O. Rompelman, J. de Vries: Practical training and internships in engineering education: educational goals and assessment, European Journal of Engineering Education, Vol. 27, NO. 4, 173-180, 2002.

De nederlander hecht steeds meer waarde aan zijn vrije tijd, dit terwijl daar nogal schamper over wordt gedaan. Maar het gaat om voor de nederlander belangrijke zaken daarin zoals meer aandacht voor vrienden en kinderen. Maar we zijn juist bang dat door de toenemende werkdruk alleen maar omhoog gaat en de sociale zekerheid en zorg steeds minder worden.
De nederlander geeft aan een kwaliteitssamenleving te willen in plaats van een prestatiemaatschappij, met gevoel voor gemeenschapszin.
In de NRC worden twee wetenschappers aangehaald: de econoom Geert Hofstede en socioloog Inglehart. Volgens Inglehart is de nederlandse samenleving snel postmaterialistisch geworden. We vinden onze welvaart zo vanzelfsprekend dat we andere zaken belangrijker gaan vinden. Hier gaat de vergelijking met Suzanne Piët op in haar boek de Emotiemarkt, waarin zij het heeft over het Penthouse van de Maslowpiramide. Dit is dus de ‘geld-maakt-niet-gelukkig’ discussie. Geert Hofstede heeft een enorm omvangrijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de culturele dimensies. Hij wordt vaak aangehaald om bepaalde duiding te geven aan ontwikkelingen. Hij heeft o.a. gekeken naar Individualisme t.o.v. Collectivisme, naar masculiniteit en femininiteit en onzekerheidsvermijding. Daarin kunnen we kort samengevat zien dat nederlanders steeds individualistischer worden en open voor veranderingen. We kennen weinig machtsafstand en de samenleving is een zachte (feminine) samenleving. Daarmee lijken we dus veel meer op de (economisch succesvolle) Scandinavische landen als op Duitsland of Amerika. Maar de overheid richt zich al jaren naar Amerika: prestatiegericht en masculine, waarbij veel overheidsvoorzieningen overgelaten (gaan) worden aan de markt. De afstand tussen politiek en burger wordt hier natuurlijk geen goed mee gedaan. Als we dan policitie mogen geloven dan snapt de bevolking het niet en moeten ze het nog beter uitleggen. Volgens mij is er een fundamenteel andere kwestie aan de hand moge uit bovenstaand betoog gebleken zijn…

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2016 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This