Select Page

Dromen zijn dus toch geen bedrog!

Droommaatschappij
Sterker nog: een goed verhaal doet wonderen!
"We hebben behoefte aan een goed verhaal en we willen er voor betalen", stelt de bekende Deens futurist Rolf Jensen.
Naarmate welvart en vrije tijd toenemen, proberen we meer betekenis te halen uit onze materiële goederen, en komt ons besluit om iets te kopen eerder voort uit emotionele dan rationele overwegingen.
De droommaatschappij is in ontwikkeling volgens Jensen. De maatschappij draait tegenwoordig niet alleen meer om informatie, maar ook om emotie. Organisaties kunnen overleven door in te spelen op de behoefte aan emotie. Door met verhalen te werken. De inhoud van het verhaal weerspiegelt waarden, normen en een levensstijl. Verhalen voor zien in de sociale en emotionele behoeften van mensen (zowel medewerkers als klanten). Het hoofddoel van organisaties wordt het vertellen van een verhaal, het product geeft het verhaal een concrete vorm en komt daarmee eigenlijk op de tweede plaats. Jensen voorziet zes thema’s waarop verhalen kunnen worden gebaseerd en waaraan behoefte is:
– avonturen te koop
– markt voor saamhorigheid, vriendschap en liefde
– verzorgingsmarkt
– Wie-ben-ik-markt
– markt voor gemoedrust
– markt voor overtuigingen

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Momenteel is hij vlogger bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daarvoor houdt hij o.a. deze weblog bij met videoblogs van projecten, evenementen etc. Daarnaast schrijft hij op persoonlijke titel over trends, zijn (professionele) leven en overwegingen. Bekijk ook zijn profiel website

1 Comment

  1. Hans on Experience

    Kun je van Kaas veranderen?

    Of liever: kun jij wel veranderen? En hoe doe je dat dan? Dit verhaal is een perfect voorbeeld van wat Rolf Jensen met zijn boek De Droommaatschappij bedoeld als hij het over de kracht van verhalen heeft. Wijsheden verpakt in een eenvoudig verhaal, da…

    Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hansmestrum About me
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en social mediaspecialist ben.

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This