Select Page

‘Beleving is het hart’

Albertboswijk_1Dat is de titel van een artikel in het blad Misset Horeca, nr 28/29. Het artikel is een interview met de trendgast Albert Boswijk (foto Koos Groenewold), directeur van European Center for Experience Economy. Ik wil dit artikel even de revue laten passeren omdat ik vind dat er interessante zaken worden aangestipt. Albert Boswijk heeft net zijn nieuwe boek Een nieuwe kijk op de Experience Economy uitgebracht. Dus veel van zijn visie die hij daarin beschrijft sijpelt door dit artikel heen. Ik laat de persoonlijke zaken van Albert er even uit en behandel slechts de hoofdlijnen van het interview die ik belangrijk acht.

Gevoel bij de aankoopbeslissing
In in de inleiding staat te lezen dat de consument steeds meer in het nu leeft en door het internet steeds mondiger wordt. Bij zijn aankoopbeslissingen speelt het gevoel een steeds grotere rol. Bedrijven zullen daar een antwoord op moeten geven. De sleutelwoorden zijn volgens Albert: transparantie, spanning en authenticiteit.

De economie verpsychologiseert
Dat wil zeggen dat de consument het belevingsaspect net zo belangrijk is gaan vinden als het product zelf. De mens is geen cognitief wezen dat alleen maar bezig is met rationele keuzes. Deze klassieke benadering verliest terrein. Het gevoel en de betekenis nemen in belangrijkheid toe.
Daarnaast is er sprake van een omkeringseffect als het gaat om de relatie bedrijven en consument. Volgens Albert gaat de consument steeds meer bepalen, bedrijven moeten volgen. Vraagsturing in plaats van aanbodsturing dus. Daarbij gaat een bedrijf van het regisseren van de beleving naar het gezamenlijk met de consument creëren van meerwaarden. In deze interactie onstaan betekenisvolle ervaringen.

Omgangsvormen informaliseren
We krijgen een hekel aan mensen en bedrijven die hun werk technisch perfect doen, maar zonder passie. Maar welke mentaliteit hebben we dan nodig? Volgens Albert Boswijk in het artikel: jong van geest, open mind, authentiek, correct. Vraag je als bedrijf af: wat wil ik dat ‘mijn gast’ (nee we noemen hem even geen klant meer) zich later moet herinneren.

In het vervolg op het interview wordt de theorie van de Experience Economy behandeld. Ik heb daar al regelmatig over geschreven in het verleden en ook een aantal schema’s in MindMap gezet, maar wellicht is het goed om daar nog eens bij stil te staan. Ik zal dan ook een samenvatting maken en hier posten van het artikel.

Update: titel van het blad aangepast. Bedankt Henk Jan.

About The Author

Hans Mestrum

Hans is al 12 jaar bezig op het gebied van Social & Media. Vooral als videoblogger van projecten, evenementen etc. Per 1 januari 2016 is hij als videofilmer en videoblogger werkzaam in zijn eigen bedrijf hans ON experience. Hij maakt korte video's van evenementen, huldigingen, voorlichting, productintroducties, kennisoverdracht, presentaties, interviews, bevlogen mensen, open dagen etc. Schroom niet om hem om informatie te vragen wat hij voor jou kan betekenen. Bekijk ook zijn profiel website of kijk hieronder voor zijn online présence.

3 Comments

 1. Henk-Jan Winkeldermaat

  Mooi stuk. Goede samenvatting. Ik heb ‘Een nieuwe kijk’ trouwens bijna uit (een hele prestatie voor mij – boeken uitlezen). Prachtig en inspirerend boek.
  Een dingetje: de titel van het blad is: Misset Horeca. (Uitgeverij Misset werd Elsevier Bedrijfsinformatie en is nu Reed Business Information)
  Nog een dingetje: je snapt wel wie er achter dit artikel zit (knipoog)… (Hans Steenbergen, hoofdredacteur van Misset Horeca, en ik zitten naast elkaar met de kamers op de vierde verdieping.

  Antwoord
 2. eventbranche weblog

  Experience Economy postings

  Hans Mestrum, weblogger op Hans on Experience is bezig met een serie postings over Experience Economy. Hij geeft onder meer een uittreksel van de onlangs in Misset Horeca 22/23 verschenen artikelreeks waarin Albert Boswijk als trendgast wordt opgevoer…

  Antwoord
 3. eventbranche weblog

  Experience Economy postings

  Hans Mestrum, weblogger op Hans on Experience is bezig met een serie postings over Experience Economy. Hij geeft onder meer een uittreksel van de onlangs in Misset Horeca 22/23 verschenen artikelreeks waarin Albert Boswijk als trendgast wordt opgevoer…

  Antwoord

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

hans mestrum
Hans Mestrum

Leuk dat je hier op mijn weblog bent. De video's en foto's die je hier vindt, zijn door mij gemaakt voor o.a. de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik videoblogger en videofilmer ben.

Per 1 januari 2017 kan ik vanuit mijn eigen bedrijf hans ON experience ook voor jou korte videofilms maken. Dat kan een impressie zijn van een evenement, open dag, huldiging, of een video voor voorlichting, presentatie, productintroductie of een uitnodiging of van bevlogen mensen.

Ik voer het hele traject voor u uit, van intake tot opname, van bewerken van het videomateriaal tot het online zetten of aanleveren van het videobestand.

Schroom niet om contact met me op te nemen om te bespreken wat ik voor jou kan doen!

Laatste video’s

Recente Tweets

Archieven

Categorieën

Zonnemeter

Hoeveel Watt produceren mijn zonnepanelen op dit moment?

Pin It on Pinterest

Shares
Share This